«Αρρωστημένα»… εγκλήματα

-Μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα, η διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού αποτελεί την 3η πιο κερδοφόρα παράνομη δραστηριότητα παγκοσμίως…

-Από το 2007 έως σήμερα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει πραγματοποιήσει 690 συλλήψεις διακινητών παιδικού πορνογραφικού υλικού!

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Ολοένα και

περισσότερα κρούσματα παιδικής πορνογραφίας βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, καταδεικνύοντας εμφανώς ότι η κατοχή και διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού βρίσκεται σε «έξαρση» στη χώρα μας. Με τον όρο παιδική πορνογραφία εννοούμε την καταγραφή σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών κάτω των 18 ετών σε φωτογραφίες ή βιντεοσκοπήσεις. Μέχρι στιγμής στη χώρα μας δεν γίνεται παραγωγή παιδικού πορνογραφικού υλικού, παρά μόνο κατοχή και διακίνηση.

Έξαρση του φαινομένου στην Ελλάδα

Ιδιαιτέρως αντιπροσωπευτικά είναι τα παραδείγματα των τελευταίων μηνών, καθώς πριν λίγες ημέρες συνελήφθη ένας 48χρονος ελεύθερος επαγγελματίας στην Αθήνα, ο οποίος κατείχε και διακινούσε εκατοντάδες αρχεία «σκληρού» υλικού παιδικής πορνογραφίας. Πρόσφατα, μετά από μεγάλη και συντονισμένη επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με την ονομασία «Αngels» (Άγγελοι), συνελήφθησαν 6 άτομα υπεράνω πάσης υποψίας, όπως επιχειρηματίες, μηχανολόγοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά και άνεργοι με υλικό παιδικής πορνογραφίας συνολικής χωρητικότητας 11.000 GB. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι εν λόγω χρήστες, αν και απουσίαζαν από τα σπίτια τους, είχαν ενεργοποιημένο ειδικό πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων και «κατέβαζαν» παιδικό πορνογραφικό υλικό από άλλους παιδόφιλους, οι οποίοι βρίσκονταν σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Το υλικό παιδικής πορνογραφίας δημιουργείται και βιντεοσκοπείται σε άλλες χώρες του εξωτερικού και διακινείται μέσω των ιστοσελίδων σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πάντως σημαντικές διαφορές στην αντιμετώπιση της παιδικής πορνογραφίας από χώρα σε χώρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν λίγο καιρό ένας άνδρας από την Ιντιάνα των ΗΠΑ καταδικάστηκε σε 315 έτη(!) κάθειρξης για παραγωγή και διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού με θύματα παιδιά, ηλικίας από 2 μηνών έως 4 ετών.

Το χρήμα «ανοίγει» τις πόρτες στα… κλαμπ των παιδόφιλων

Η «Αττική Περιφέρεια» μίλησε με τον Διοικητή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας Μανώλη Σφακιανάκη, ο οποίος μας ανέφερε αρχικά πως «η διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας τιμωρείται από το 2007 με ποινή κάθειρξης μέχρι και 10 ετών. Τιμωρείται για ένα και μόνο λόγο. Γιατί αυτός που δίνει χρήματα στον παιδόφιλο στο εξωτερικό για να δει το υλικό, του δίνει το χρήμα με το οποίο αγοράζει παιδάκια και τα κακοποιεί. Είναι συμμέτοχος δηλαδή σε κακοποίηση-βιασμούς μικρών παιδιών».

Επιπλέον, ρωτήσαμε τον κ. Σφακιανάκη για τη διαδρομή του χρήματος, μέσω της διακίνησης του εν λόγω υλικού, για να μας απαντήσει σχετικά ότι «μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ σε όλο τον κόσμο. Αρκεί να αναφέρω ότι παγκοσμίως μετά τα όπλα και τα ναρκωτικά έρχεται

Keywords
Τυχαία Θέματα