«Ασταμάτητη» η χρηματοπιστωτική αιμορραγία!

-Η εκροή τραπεζικών καταθέσεων το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου έφτασε στα 14 δισεκατομμυρια ευρώ!

-Μετά τις εξαγγελίες στο… Καστελόριζο, ο όγκος των χρημάτων που έφευγαν από τις ελληνικές τράπεζες, μεγάλωνε κάθε μήνα με…γεωμετρική πρόοδο.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Από τον Απρίλιο του 2010, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την είσοδο του ΔΝΤ

στην Ελλάδα, έχουν «κάνει φτερά» από τις ελληνικές τράπεζες καταθέσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ένα τρίτο αυτών των καταθέσεων αναλήφθηκε το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2011, μετά την εξαγγελία για το δημοψήφισμα και την πολιτική αστάθεια που προκάλεσε. Η εκροή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες έχει δύο αιτίες: από τη μία υπάρχουν εκείνοι που φοβούνται την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και «σηκώνουν» τα λεφτά τους για να μην τα χάσουν. Κάποια από αυτά πηγαίνουν σε τράπεζες του εξωτερικού, κάποια πρόλαβαν και έγιναν χρυσός, κάποια παραμένουν… καταχωνιασμένα σε στρώματα και σεντούκια. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν εκείνοι-οι περισσότεροι-που από τις αποταμιεύσεις τους αντλούν για να ανταποκριθούν στους φόρους, τις εισφορές και τα «χαράτσια» που έχουν επιβληθεί την τελευταία διετία.

Γ. Προβόπουλος: Στον πανικό του… δημοψηφίσματος

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος δήλωνε ότι η εκροή τραπεζικών καταθέσεων το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου έφτασε στα 14 δισεκατομμυρια ευρώ. Ο ίδιος μάλιστα είπε ότι για την εκροή αυτή ευθύνεται η εξαγγελία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και η ακυβερνησία που ακολούθησε. Η πολιτική αστάθεια επικράτησε τον Οκτώβριο, όμως οι καταθέτες συνέχισαν και τον Νοέμβριο να «σηκώνουν» τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες.

Την ίδια περίοδο άλλωστε άρχισαν να καταφθάνουν στα σπίτια οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας, τα τέλη κυκλοφορίας και τα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας με την έκτακτη εισφορά. Όλα αυτά μαζεμένα, έτσι όπως έφτασαν στους Έλληνες πολίτες, προκάλεσαν και την «αιμορραγία» των τραπεζών. Την ίδια περίοδο άλλωστε τα χρηματιστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο έκαναν καθημερινά «βουτιές» άνευ προηγουμένου, με πρωτοπόρο φυσικά το ελληνικό, η πτώση του οποίου άγγιξε και το 8%. Την ίδια ακριβώς περίοδο το ευρώ κατακρημνίστηκε έναντι του δολαρίου. Ήταν μια περίοδος που όλος ο κόσμος κοιτούσε προς την ακυβέρνητη, πια, Ελλάδα, βέβαιος πως το ευρώ θα καταρρεύσει.

Όλα ξεκίνησαν στο… Καστελόριζο

Από τον Απρίλιο του 2010, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο ανακοίνωνε την είσοδο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, είχαν αρχίσει οι πρώτες μαζικές εκροές καταθέσεων. Εκείνο τον μήνα «έφυγαν» από τις ελληνικές τράπεζες 10 δισεκατομμυρια ευρώ. Ήταν το αποκορύφωμα μιας δειλής, από την αρχή του 2010, εκροής κεφαλαίων, που είχαν προκαλέσει οι συζητήσεις περί ΔΝΤ: 5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και 3 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Όλα αυτά ήταν χρήματα εύπορων Ελλήνων, που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, καθώς οι μικρομεσαίοι καταθέτ

Keywords
Τυχαία Θέματα