«Άρωμα»... Ελλάδας στη σύνθεση του Κογκρέσου

Το δικό της «παρών» στις αμερικανικές εκλογές έδωσε η ελληνική ομογένεια, καθώς αρκετοί Ελληνοαμερικανοί κέρδισαν ή διεκδικούν μια θέση είτε στη βουλή των αντιπροσώπων, είτε στη Γερουσία.

Μέχρι στιγμής, οι ελληνοαμερικανοί που επανεκλέγηκαν είναι ο Κώστας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα), ο Τζον Σαρμπάνης (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ) και η Νίκη Τσόγκα, χήρα του ελληνοαμερικανού γερουσιαστή Πολ Τσόγκα και Δημοκρατική από τη Μασαχουσέτη.

Συγκεκριμένα,

στη 12η περιφέρεια της Φλόριδας ο Κώστας Μπιλιράκης λαμβάνει 63.6%, έναντι 34,7% του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζόναθαν Σνόου 34.7. Από την άλλη, ο Τζον Σαρμπάνης στην 3η περιφέρεια του Μέριλαντ λαμβάνει 67,4% έναντι 32% του Ρεπουμπλικάνου Νόουλς. Τέλος, στην 3η περιφέρεια της Μασαχουσέτης, η Νίκη Τσόγκα λαμβάνει 65,1%, έναντι 34,4.του Ρεπουμπλικανού Γκόλνικ.  

Νικητής είναι και ο σταθερός υποστηριχτής των ελληνικών θέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος επανεκλέγεται στη θέση που κατέχει στη Γερουσία από την πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ. Θέση στη Γερουσία διεκδικεί από τη Νεβάδα η Δημοκρατική βουλευτής Σέλι Μπέρκλεϊ. Επιπροσθέτως, βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων στη Νεβάδα, η Δημοκρατική υποψήφια Ντίνα Τάιτους προηγείται με 64,4% έναντι 31,6% του αντιπάλου της, στην 1η περιφέρεια. Στη Νέα Υόρκη επανεκλέγεται η δημοκρατική βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι.

Από την άλλη, έχασαν οι υποψήφιοι ομογενείς για τη Βουλή, Τζον Αρβανίτης (Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ) και Τζέιμς Κάργας (Δημοκρατικός από το Τέξας, ηττήθηκε λαμβάνοντας 34,7% έναντι 64,3% του Ρεπουμπλικανού Γκιούμπερσον).

Σε επίπεδο πολιτειών αναμένεται να εκλεγούν ο πολιτειακός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης δημοκρατικός Μιχάλης Γιάνναρης, ενώ για την πολιτειακή Βουλή της ίδιας πολιτείας η Δημοκρατική Αραβέλλα Σιμωτά και η Ρεπουμπλικανή, Νικόλ Μαλλιωτάκη.

 


Keywords
Τυχαία Θέματα