Αρχίζουν οι εργασίας της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ

Αρχίζει σήμερα (Παρασκευή) η πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΕΦ, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 2 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μια προσπάθεια μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο κόμμα, ενώ τη σκυτάλη θα πάρει το ιδρυτικό συνέδριο την άνοιξη του 2013.

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης θα αρχίσουν το απόγευμα με βασικό πολιτικό εισηγητή τον Αλέξη Τσίπρα

και εν συνεχεία το λόγο θα πάρει ο Αριστείδης Μπαλτάς, που θα παρουσιάσει το σχέδιο διακήρυξης και η Σοφία Σακοράφα, που θα παρουσιάσει το σχέδιο οργανωτικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Σάββατο θα γίνουν τοποθετήσεις αντιπροσώπων που έχουν εκλεγεί από περίπου 550 συνελεύσεις σε όλη τη χώρα, ενώ το απόγευμα της Κυριακής θα γίνουν οι ψηφοφορίες και θα εκλεγεί η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που θα καθοδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο της άνοιξης.

Σύμφωνα με την απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, τον Σεπτέμβριο «ο νέος φορέας θα είναι ενιαίος και πλουραλιστικός. Η τελική μορφή και δομή λειτουργίας του θα εξεταστεί από το ίδιο το συνέδριο, όπως και η σχέση του με τις συνιστώσες οι οποίες έχουν το αυτονόητο δικαίωμα της αυθυπαρξίας και του αυτοπροσδιορισμού τους σε σχέση με τον ενιαίο πολιτικό φορέα».

Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή θα έχει τη συνολική ευθύνη της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ από την εκλογή της από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο. Το ίδιο το κεντρικό όργανο θα αντιμετωπίσει και πιθανά έκτακτα γεγονότα.

Αρχικά είχε υπολογιστεί ότι ο αριθμός των μελών του οργάνου θα είναι 301, ενώ υπάρχουν και άλλες προτάσεις για μικρότερο αριθμό. Στην περίπτωση που ο αριθμός των μελών παραμείνει ίδιος, τα 226 (75%+1) θα εκλεγούν απευθείας από την Συνδιάσκεψη και τα 75 (25%) θα υποδειχθούν από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με κατανομή που θα καθορισθεί έπειτα από διαβούλευση.

Το Κεντρικό Όργανο θα εκλέξει στη συνέχεια Γραμματεία ο αριθμός των μελών της οποίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αν και η αρχική πρόταση ήταν να αποτελείται από 35 μέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα