Αρχίζει η δίκη για το τροχαίο με 3 νεκρούς στην Πέτρου Ράλλη

Οι φρικτές εικόνες ενός από τα πλέον τραγικά και απίστευτα τροχαία δυστυχήματα, που συνέβησαν ποτέ στους δρόμους της Αθήνας, ξαναζωντανεύουν από σήμερα στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Κακουργιοδικείου της Αθήνας.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Πρόκειται για τη φρενήρη κούρσα με οδηγό ενός μικρού αυτοκινήτου, έναν 28χρονο Αλβανό, ο οποίος, το πρωινό της 15ης Οκτωβρίου 2014, στη Λεωφόρο Π. Ράλλη, παρέσυρε και σκότωσε τρεις διερχόμενους, εκ των

οποίων οι δύο γυναίκες.

Από την αρχή της σύλληψής του για την τραγωδία έξω από το Τμήμα Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη, ο οδηγός είχε ισχυριστεί ότι υπέστη «ξαφνική κρίση επιληψίας, απόρροια κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης που είχε υποστεί παλαιότερα σε τροχαίο ατύχημα».

Όμως, το νέο σοβαρό στοιχείο που έχει προστεθεί στη δικογραφία από την ανάλυση αίματος, που έγινε στα εργαστήρια, δείχνει ότι σημαντική επίδραση στην εν γένει συμπεριφορά του αλλοδαπού οδηγού εκείνο το μοιραίο πρωινό, είχε η προηγηθείσα χρήση χασίς!

Ο 28χρονος, ενώ αρχικά είχε αφεθεί ελεύθερος, προφυλακίστηκε ύστερα από αυτό το εύρημα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. (η σχετική έκθεση παραδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2014).

Ο οδηγός του Smart, ο οποίος αρχικά είχε αποκρύψει τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και μιλούσε μόνο για «επιληπτική κρίση», αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για τη «διατάραξη της ασφαλείας της συγκοινωνίας στον δρόμο με ανθρώπινα θύματα», για την οποία προβλέπεται πολυετής κάθειρξη.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 10.05 το πρωί της 15ης Οκτωβρίου 2014. Αρχικά, όπως επισημαίνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, «ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα με υλικές ζημιές επί της οδού Πέτρου Ράλλη 10, μετά από σύγκρουση με υλικές ζημιές με ένα ταξί».

Στη συνέχεια « κατηγορούμενος», αναφέρεται στο παραπεμπτικό, «αναπτύσσοντας ταχύτητα διέφυγε, χωρίς να σταματήσει, επιδιώκοντας να αποφύγει τις ποινικές και αστικές ευθύνες των πράξεών του».

«Κατόπιν, μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω, ο κατηγορούμενος κινούμενος στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας επί της οδού Πέτρου Ράλλη, έχοντας αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα περί τα 110 χιλιόμετρα την ώρα (ενώ το επιτρεπόμενο όριο ήταν τα 50 χιλιόμετρα/ώρα) χωρίς να έχει τον πλήρη έλεγχο του ανωτέρω αυτοκινήτου, εξετράπη της πορείας του», επισημαίνεται.

Το ΙΧ που οδηγούσε ο νεαρός παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα μια 24χρονη ομοεθνή του, καθώς και έναν 23χρονο αστυνομικό που είχε πάει για σεμινάριο στη Διεύθυνση Αλλοδαπών.

Επιπλέον, την επομένη έχασε τη μάχη με τον θάνατο στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας μια άλλη Αλβανίδα που είχε παρασυρθεί από το Smart που οδηγούσε ο ομοεθνής της. Στο δυστύχημα τραυματίστηκε σοβαρά και ένα ακόμη άτομο ασιατικής καταγωγής.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι στο σημείο του τραγικού συμβάντος δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος φρεναρίσματος από τον 28χρονο οδηγό.

Όπως μνημονεύεται στα δικαστικά έγγραφα, ο αλλοδαπός οδηγός του μοιραίου IX προσκόμισε στοιχεία ότι παρουσίαζε κρίσεις επιληψίας λόγω παλαιότερης κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης ύστερα από τροχαίο ατύχημα το 2003, με βάση ιατρικά σημειώματα που είχαν συνταχθεί στις αρχές του 2013.

Στις κρίσεις επιληψίας φέρεται, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, να τον είχε οδηγήσει και η χρήση ναρκωτικών το 2005.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δικαστικό βούλευμα, «ο κατηγορούμενος είναι κάτοχος ελληνικής άδειας οδήγησης από τον Νοέμβριο του 2009, την οποία έλαβε χωρίς να ενημερώσει τον παθολόγο που τον εξέτασε για το ιστορικό της επιληψίας του».

Σημειώνεται ακόμη πως «ο οδηγός ισχυρίστηκε ότι το συμβάν οφείλεται σε κρίση επιληψίας, την οποία υπέστη ξαφνικά εκείνη τη στιγμή μετά τη σύγκρουση με το ταξί και λόγω της οποίας το πόδι του τεντώθηκε και παρέμεινε ‘’κολλημένο’’ πάνω στο γκάζι».

Keywords
Τυχαία Θέματα