Άρχισε η επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία – Η 1η επιχείρηση

Το πράσινο φως άναψε τα ξημερώματα στη Λέσβο για τη διαδικασία επαναπροώθησης προς την Τουρκία των πρώτων μεταναστών βάσει της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.

Πέντε λεωφορεία έφτασαν στο λιμάνι του νησιού μεταφέροντας μετανάστες, οι οποίοι άρχισαν να επιβιβάζονται στα πλοία.

Τα σημαντικά διεθνή δίκτυα διέκοψαν το πρόγραμμά τους και μετέδωσαν τις εικόνες από τη Μυτιλήνη

για την επιστροφή των πρώτων μεταναστών στη γειτονική χώρα. Ο κάθε μετανάστης συνοδεύεται από έναν άνδρα του FRONTEX στο πλοίο, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Από την πλευρά τους, αλληλέγγυοι θα πραγματοποιήσουν αργότερα εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη μεταφορά μεταναστών στην Τουρκία. Η παρουσία της ελληνικής αστυνομίας είναι εμφανής και έχει αποκλειστεί η πρόσβαση στην περιοχή του λιμανιού όπου διεξάγεται η επιβίβαση στα τουρκικά πλοία.

Η μεταφορά με τα πλοία

Τα πλοία Lesvos και Nazli καθώς και ένα τρίτο πλοίο από τη Χίο μετέφεραν στην Τουρκία διακόσιους ανθρώπους από το Αφγανιστάν αλλά και δύο δύο από τη Συρία που ζήτησαν να φύγουν για οικογενειακούς λόγους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από τις τέσσερις Απριλίου θα έμπαινε σε ισχύ η διαδικασία επαναπροώθησης όσων παράτυπων μεταναστών έφτασαν στις Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και μετά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποδεχτεί Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, ενώ θα διαθέσει πρόσθετη οικονομική ενίσχυση στην Άγκυρα και καθεστώς μετακίνησης ελεύθερου ταξιδιωτικής βίζας στους Τούρκους.

Δείτε το βίντεο

Keywords
Τυχαία Θέματα