Απόσταση στις διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με τη Gazprom

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο (11/01) και ο τελευταίος γύρος των πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, όπου και έχουν μεταφερθεί τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας φυσικού αερίου, χωρίς και πάλι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία για μείωση της τιμής του καυσίμου.
Οι Χ. Σαχίνης (επικεφαλής της ΔΕΠΑ) και Σ. Tελπάνοφ (υπεύθυνος για την Ελλάδα από πλευράς Gazprom), συμφώνησαν

να αποστείλει η Ρωσική Gazprom τις τελικές της προτάσεις σε διάστημα 6 έως 10 το πολύ ημερών, προκειμένου στο μεσοδιάστημα το υψηλόβαθμο στέλεχος της Gazpromexport να διαβουλευτεί με την διοίκηση της ρωσικής εταιρίας.
Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι πάνω από 20 δολάρια τα χίλια κυβικά, γεγονός που μεταφράζεται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η θέση της Ελλάδας είναι ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια τιμή που θα αποκλίνει από τον δυτικοευρωπαϊκό μέσο όρο των 380 δολαρίων τα 1000 κυβικά μέτρα, με αναδρομικότητα της συμφωνίας για τη νέα τιμή της τάξης των 12 μηνών.
Οι Ρώσοι προσφέρουν μια τιμή κοντά στα 400 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα, που μεταφράζεται σε έκπτωση μόλις 13%-15%, όταν η Αθήνα ζητά τουλάχιστον 20%, και όταν η απόκλιση της σημερινής τιμής προμήθειας της Ελλάδας από τον δυτικοευρωπαϊκό μέσο όρο, φτάνει ακόμη και στο 30%, αναλόγως και των διακυμάνσεων του αέριου στη διάρκεια του έτους.
Στον αντίποδα η ρωσική πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι είναι «ανοικτή» σε μια πιθανή περαιτέρω μείωση της τιμής, εφόσον ωστόσο συνοδευτεί με μείωση του χρόνου της αναδρομικότητας, αντί για παράδειγμα για 12 μήνες, στους 6 μήνες.
Στο τελευταίο αυτό ραντεβού έγινε προσπάθεια από ελληνικής πλευράς να καταστεί σαφές ότι οι επιλογές αυτή τη στιγμή είναι δύο: Είτε η Gazprom κάνει δεκτό το ελληνικό αίτημα, είτε η ΔΕΠΑ κάνει χρήση της ρήτρας της υφιστάμενης σύμβασης για παραπομπή σε διεθνή διαιτησία.
Και όλα δείχνουν ότι το δεύτερο ενδεχόμενο είναι πλέον και το πιο πιθανό.

Keywords
Τυχαία Θέματα