Η ώρα της τρόικας και των κρίσιμων αποφάσεων…

Στην Αθήνα επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, προκειμένου να συζητηθούν μια σειρά από θέματα που εκκρεμούν. Αρχικά αναμένονται αύριο Τρίτη (15/01) ή το αργότερο μεθαύριο Τετάρτη (16/01) τα τεχνικά κλιμάκια και θα ακολουθήσουν οι Πόουλ Τόμσεν, Ματθίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ.

Η εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ένα ακόμα ακανθώδεις

θέμα που θα απασχολήσει, είναι ο προσδιορισμός του ύψους των μέτρων που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014. Υπολογίζεται πως θα παρθούν νέα μέτρα, έως 2,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση προσδιορίζει στο 1 δισ. ευρώ το κενό του 2014, ενώ η τρόικα θεωρεί πως ανέρχεται σε 1,5 -1,6 δισ. ευρώ και ζητεί τη λήψη μέτρων αντίστοιχου ύψους.
Αν στο ποσό αυτό προστεθεί και το 1 δισ. ευρώ του εκτιμώμενου δημοσιονομικού κενού για το 2015 τότε τα νέα μέτρα ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ.

Επίσης, εκκρεμούν το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, οι αλλαγές στις εργοδοτικές εισφορές, ο νέος νόμος για το ΤΧΣ, θέματα σχετικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2014 -2015, κ.α..

Keywords
Τυχαία Θέματα