Απολύσεις και μετά οι δόσεις

Τα προαπαιτούμενα εκταμίευσης της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ, αποκαλύπτει έγγραφο του Eurogroup προς την Αθήνα. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως απαιτούνται χιλιάδες νέες απολύσεις και εφαρμογή του μέτρου της κινητικότητας στο Δημόσιο, ενώ αποκαλύπτεται και η σχετική δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο έγγραφο με ημερομηνία 7 Απριλίου που έστειλε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέρονται –ως προαπαιτούμενα– η ένταξη σε κινητικότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων και οι απόλυση επιπλέον 2.000

εργαζομένων.

Αποκαλύπτεται επίσης η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για νέες απολύσεις 2.500 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2015.

Πλήρη αποσύνδεση της κινητικότητας από τις απολύσεις υποσχέθηκε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Τρόικα ζήτησε 16.000 επιπλέον διαθεσιμότητες, αλλά αυτός ο στόχος απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά.
Κυρ. Μητσοτάκης: είμαστε ώριμοι να ανοίξει συζήτηση περί άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο

«Η τρόικα προσήλθε στη διαπραγμάτευση ζητώντας επιπλέον 16.000 δημοσίους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα. Αυτός ο στόχος δεν υπάρχει. Αποσυνδέουμε πλήρως την κινητικότητα από ενδεχόμενες απολύσεις» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.
«Πιστεύω ότι πλέον είμαστε ώριμοι να ανοίξει συζήτηση περί άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο. Είναι ένα ζήτημα που θα συζητήσουμε (αν θα αφορά τους νέους ή τους παλιούς) γιατί υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις, αλλά η κοινωνία είναι ώριμη να ανοίξει ζήτημα άρσης μονιμότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Υπογράμμισε πως «για να γίνει, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης σε δύο κοινοβουλευτικές περιόδους, άρα δεν είναι άμεσο, αλλά στην ατζέντα πρέπει να μπει και αυτό. Η ήπια εκδοχή είναι να αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο. Ούτως ή άλλως, θυμίζω κάτι που έχουμε αμελήσει: ότι από τον υφιστάμενο Κώδικα και τη νομοθεσία προβλέπεται διετής δοκιμαστική περίοδος στο Δημόσιο. Δεν εφαρμόζεται, όμως, ποτέ. Κι ένα πρώτο βήμα θα ήταν να την εφαρμόσουμε και αν σ' αυτήν τη διετία εντοπίσουμε περιπτώσεις υπαλλήλων που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Δημοσίου, αυτοί να μην αποκτούν το καθεστώς του μόνιμου δημόσιου υπάλληλου».

Keywords
Τυχαία Θέματα