Απόφαση-σταθμός για άνδρες με ανήλικο!

Η απόφαση με αριθμό αριθ. 790/2016 του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματική την διαφορετική συνταξιοδοτική μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών που τελούν σε ειδικές συνθήκες. Σύμφωνα με την απόφαση κατά τον νομικό Κώστα Τσουκαλά, δικαιώνεται ο συγκεκριμένος υπάλληλος ως πατέρας ανηλίκου τέκνου και 25ετία το 2010 και του απονέμεται σύνταξη με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, που απονέμεται και στους πατέρες ανηλίκων τέκνων, που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 και το 2012, και τις μητέρες ανηλίκων τέκνων, που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010, δηλαδή

στο 50ό έτος της ηλικίας του, παρόλο που η αρχική πράξη του Γενικού Λογιστηρίου του απένειμε σύνταξη μελλοντικής καταβολής από την ηλικία των 52 ετών, έχοντας αποποιηθεί τον ασφαλιστικό χρόνο του ΙΚΑ.

Η εν λόγω απόφαση του ΕΣ βάζει οριστικό τέλος στην άδικη και άνιση διάταξη της παρ. 11 του άρθρου 6 του Ν. 3865/2010, καθώς και της παρ. 7 του άρθρου μόνου του ν. 3847/2010. Βάσει της διάταξης αυτής μέχρι τώρα δεν προβλέπεται ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης για τους άνδρες με ανήλικα τέκνα που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2010. Αντιθέτως, σε περίπτωση που η 25ετία συμπληρώνεται το 2011 και υπάρχει ανήλικο τέκνο η «έξοδος» γίνεται στα 52, ενώ το 2012 στα 55 (από το 2013 δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς για γονείς ανηλίκων). Ειδικότερα, η απόφαση αυτή δίνει το δικαίωμα σε πατέρα ανηλίκου που είχε συμπληρώσει την απαραίτητη για θεμελίωση 25ετία πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2010 να λάβει πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας του, εφαρμόζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση C- 559/07, εξομοιώθηκαν από 01.01.2011 άνδρες και γυναίκες υπάλληλοι του Δημοσίου ως προς τις προϋποθέσεις και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τους.

Ρητώς η υπ’ αριθ. 790/2016 απόφαση δίνει τη δυνατότητα σε όσους πατέρες ανηλίκων έχουν συνταξιοδοτηθεί -αλλά για να θεμελιώσουν το δικαίωμά τους είχαν αποποιηθεί χρόνο ασφάλισής τους από έτερους φορείς ασφάλισης (όπως το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ)- να ζητήσουν την προσθήκη στη σύνταξή τους τόσο του εν λόγω χρόνου διαδοχικής ασφάλισης όσο και τον χρόνο ολόκληρης της στρατιωτικής θητείας για προσαύξηση του τελικού ποσού της σύνταξης, ανεξάρτητα από το πότε συμπληρώνουν 25ετία. Στην προκειμένη περίπτωση, ο εκκαλών Δημόσιος Υπάλληλος και πατέρας ανηλίκου αποχώρησε από την υπηρεσία του στο 50ο έτος της ηλικίας του, αποποιούμενος αναγκαστικά τον χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ και αναγνώρισε από τον χρόνο στρατιωτικής θητείας ακριβώς τόσες ημέρες, ώστε να συμπληρώνει 25ετία το 2011, προκειμένου να δικαιωθεί βάσει των διατάξεων του ν. 3865/2010 σύνταξη ως πατέρας ανηλίκου στα 52 του έτη. Με την έφεση του προσέβαλε την συνταξιοδοτική πράξη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία του απένεμε πλήρη σύνταξη με αναστολή στα 52 του έτη, ζητώντας να προσμετρηθεί στην συντάξιμη υπηρεσία του ο χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ (2,5 έτη), καθώς και ολόκληρος ο χρόνος της στρατιωτικής του θητείας, και ακολούθως να δικαιωθεί πλήρους σύνταξης στην ηλικία των 50 ετών, όπως προβλέπει ο νόμος και για τις μητέρες ανηλίκων. Το Δικαστήριο έκανε δεκτά τα αιτήματά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα