48ωρο-φωτιά: Μάχη μέσα κι έξω από τη Βουλή

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, ειδικά το 48ωρο που φτάνει έχει να αντιμετωπίσει περιληπτικά:

Τις αξιώσεις των πιστωτών – με το ΔΝΤ να επιμένει στα προληπτικά μέτρα,Τις εσωτερικές αντιδράσεις για το «κρυφό» 4ο μνημόνιο που συνεπάγονται οι πιέσεις αυτές,Τις άγριες κοινωνικές αντιδράσεις για τον ενταφιασμό κάθε ελπίδας για αξιοπρεπείς συντάξεις,Τα πυρά της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς του και τις παλαιότερες υποσχέσεις του.Την
περαιτέρω επιβάρυνση της οικονομίας από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Και μπορεί η κυβέρνηση «ξορκίζει» τις εκλογές, αλλά οι απρόβλεπτες καταστάσεις βρίσκονται προ των πυλών.

Μαζικά συλλαλητήρια

Όλες σχεδόν τις ώρες που θα δίενται η μάχη για το ασφαλιστικό εντός της Βουλής, έξω όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα δώσουν το παρών με συλλαλητήρια. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν τραβήξει χειρόφρενο, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, έχουν προκηρύξει απεργίες, συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα θα βρίσκονται στο δρόμο. Μια κοινωνική αναταραχή χωρίς προηγούμενο και με απρόβλεπτες καταστάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση έκλεισε με κλούβες την αρχή της Ηρώδου του Αττικού, αλλά και όλες τις εισόδους του Εθνικού Κήπου.

ΔΝΤ-Δεν κάνει πίσω στα προληπτικά μέτρα

Το Eurogroup της 9ης Μαΐου, δεν φαίενται να παίρνει οριστικές αποφάσεις οι οποίες μάλλον θα παραπεμφθούν για την συνεδρίαση της 24ης του μηνός΄.

Όμως, το ΔΝΤ έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις του επιμένοντας στο πακέτο των προληπτικών μέτρων που έχει ζητήσει. Η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν θα παραστεί στο Eurogroup, θέτει ως όρο την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, διότι σε διαφορετική περίπτωση το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Βιώσιμο συνολικό πακέτο»επιθυμεί η Γερμανία

Από την πλευρά της η Γερμανία γνωρίζει μεν πολύ καλά ότι συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα είναι σχεδόν αδύνατο να περάσουν από την ελληνική Βουλή, καθώς αυτό θα οδηγούσε πιθανότατα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται.

Έτσι επιθυμεί την κοινή συμφωνία σε ένα «βιώσιμο συνολικό πακέτο». Το ζητούμενο είναι ποια μορφή θα έχουν τα προληπτικά μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ και αν θα εξειδικευτούν ή εάν θα συμφωνηθεί απλώς το περίγραμμα ενός αυτόματου μηχανισμού.

Την ίδια στιγμή, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από την πλευρά του, δίνοντας στη δημοσιότητα προσχέδιο της ατζέντας, υποστηρίζει πως απαιτείται το πακέτο προληπτικών μέτρων για να υπάρξει συμφωνία.

Τι θα υποστηρίξει η κυβέρνηση στη Βουλή

Το ασφαλιστικό, το οποίο έφερε η κυβέρνηση για συζήτηση εκτάκτως μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ψηφιστεί– άγνωστο αν θα υπάρξουν διαρροές – την Κυριακή το απόγευμα.

Η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικα, αναμένονται να εξαπολύσουν σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ , κατηγορώντας τους ότι εκείνη λεηλάτησαν το ασφαλιστικό και τώρα καλέιται η τωρινή κυβέρνηση να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Η κυβερνητική «γραμμή» θα είναι πως πρόκειται για «μεταρρύθμιση που κατοχυρώνει και διασφαλίζει συντάξεις μέχρι 1.300 ευρώ» και για «μεταρρύθμιση που στηρίζει τους πιο αδύναμους» ενώ θα σημειώσουν πως «τα περισσότερα ΜΜΕ είναι απέναντι».

Keywords
Τυχαία Θέματα