Απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στη Μιανμάρ

Αμνηστία σε 425 πολιτικούς κρατούμενους και φυλακισμένους συνείδησης πρόκειται να χορηγήσουν οι αρχές της Μιανμάρ, με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η απελευθέρωση των κρατουμένων αποτελεί δείγμα καλής θέλησης και σύσφιξης των διμερών σχέσεων, μεταξύ της Μιανμάρ

και των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της χώρας, Θέιν Σέιν, έχει χορηγήσει πολλές φορές αμνηστία από το Μάρτιο του 2011, που ανήλθε στην εξουσία, γεγονός που βοήθησε να να μετατραπεί η εικόνα που διατηρούσε η Δύση για τη Μιανμάρ ως χώρα παρία και να αρχίσουν οι ελαφρύνσεις στις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο στρατοκρατικό καθεστώς της χώρας.

Τον Ιούλιο του 2011, η κυβέρνηση αποφυλάκισε σχεδόν 600 πολιτικούς κρατούμενους, ενώ ακόμη 90 απελευθερώθηκαν και το Σεπτέμβριο.

Η νέα κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ταχύτατες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων είναι η αναμόρφωση της οικονομίας, η χαλάρωση της λογοκρισίας, καθώς και η νομιμοποίηση των συνδικάτων και των διαδηλώσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέση ως βασική προϋπόθεση για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση, την απελευθέρωση των διαφωνούντων.

Η Μιανμάρ από το 1962 ως το 2010 ήταν υπό τη διακυβέρνηση σκληρής στρατιωτικής χούντας η οποία παραχώρησε την εξουσία σε μια ημι-πολιτική κυβέρνηση, πέρυσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα