Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ όσοι έχουν έσοδα έως 10.000 ευρώ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Κατατέθηκε η σχετική τροπολογία για απαλλαγή από τον ΦΠΑ όσων επιτηδευματιών έχουν έσοδα μέχρι του ύψους των 10.000 ευρώ. Μάλιστα, η τροπολογία μπήκε στο πολυνομοσχέδιο για να ψηφιστεί στη Βουλή.

Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε περίπου 420.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με τζίρο έως 10.000 ευρώ να επιλέξουν αν θα μείνουν στο καθεστώς ή αν θα εξαιρούνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 από

τις τριμηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ. Αυτό ισχύει και για επαγγελματίες οι οποίοι αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών, δηλαδή τα λεγόμενα «μπλοκάκια».

Στα τιμολόγια που θα εκδίδουν θα είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν την ένδειξη «χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας- απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων», ενώ δεν θα μπορούν να αφαιρούν τον φόρο στα τιμολόγια των εισροών.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στη Βουλή, «με βάση τα στοιχεία του 2013, στη διάταξη αυτή μπορούν να υπαχθούν περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 42% των επιχειρήσεων που είναι υποκείμενες σε αυτό το φόρο». «Δεν είναι λαϊκισμός, είναι πραγματισμός. Θέλουμε να απελευθερώσουμε τις επιχειρήσεις από τα σημερινά δεσμά», τόνισε ο κ. Χαρδούβελης ο οποίος εξήγησε ότι:

-Πρώτον: διευκολύνονται έτσι οι μικρές επιχειρήσεις καθώς δεν θα υποχρεούνται να χρεώνουν ΦΠΑ στις πράξεις που πραγματοποιούν αποκτώντας έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

-Δεύτερον: μειώνεται το διοικητικό κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την φορολογική διοίκηση

-Τρίτον: απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό ώστε να «τρέξει» τους ελέγχους στις μεγάλες επιχειρήσεις «εκεί που γίνεται το πάρτυ»

«Η υπαγωγή το καθεστώς αυτό είναι προαιρετική» διευκρίνισε ο υπουργός τονίζοντας πως είναι μια ρύθμιση συμβατή με την υπόλοιπη Ευρώπη και καταλήγοντας: «Ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουμε τον μικρό επιχειρηματία που πονάει», σημείωσε ο ίδιος.

Το άρθρο Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ όσοι έχουν έσοδα έως 10.000 ευρώ εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα