ΑΟΖ Ελλάδα – Ιταλία: Υπογράφεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

ΑΟΖ Ελλάδα – Ιταλία: Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά με τις συμμαχίες της στο διπλωματικό πεδίο και απαντά στις τουρκικές προκλήσεις συνάπτοντας διεθνείς συμφωνίες. Σήμερα Τρίτη υπογράφεται η οριοθέτηση ΑΟΖ στο Ιόνιο με την Ιταλία. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο βρίσκεται στην Αθήνα και θα υπογράψει με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια τη συμφωνία. Δηλώσεις αναμένονται

να υπάρξουν αφού πέσουν οι υπογραφές. Η επικείμενη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας στο Ιόνιο πέλαγος, θα σηματοδοτήσει και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, γεγονός που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλα τα επίπεδα.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη αφού προηγήθηκαν πολύχρονες διαβουλεύσεις μεταξύ επιτροπών τεχνοκρατών των δύο χωρών και τέλος ήρθησαν οι ιταλικές επιφυλάξεις για τον περιορισμό των ιταλικών δικαιωμάτων αλιείας στο Ιόνιο Πέλαγος. Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία αποτελεί τη μόνη χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα ήδη από το 1977 – η τωρινή οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών ρυθμίζει τα σχετικά με την εκμετάλλευση των υπερκείμενων υδάτων και προσέκρουε μέχρι πρότινος σε διαφωνίες ως προς τα δικαιώματα αλιείας.

Μήνυμα στην Τουρκία

Για την επίτευξη συμφωνίας, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Capital.gr, προβαλλόταν ως προϋπόθεση πολιτική δήλωση που να καλύπτει την Ρώμη, ότι δηλαδή κάποιες πάγιες πρακτικές αλιείας των Ιταλών ψαράδων μπορούν να συνεχιστούν στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η απεμπλοκή στο ζήτημα των θαλασσίων δικαιοδοσιών Ελλάδας και Ιταλίας αποτελεί ασφαλώς και ένα έμμεσο μήνυμα προς την Άγκυρα. Οι πολιτικές διαβουλεύσεις των δύο υπουργών ασφαλώς θα περιλάβουν και τις εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς η Αθήνα αναζητά διαύλους προς την κυβέρνηση Σαράτζ, η οποία τελούσε υπό ιταλική “προστασία”, προτού η παρεμβολή της Άγκυρας, με την συνυπογραφή και των τουρκολιβυκών μνημονίων περί θαλάσσιων δικαιοδοσιών και στρατιωτικής συνεργασίας ανατρέψει τα δεδομένα, με εμφανείς το τελευταίο διάστημα συνέπειες και στο πεδίο της ένοπλης αντιπαράθεσης με τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό του στρατάρχη Χάφταρ.

Ελλάδα – Ιταλία: Το “αγκάθι” του τουρισμού

Όμως σε πρώτο πλάνο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ένα άλλο αγκάθι στις ελληνο-ιταλικές σχέσεις, που ακούει στο όνομα “τουρισμός”. Η Ιταλία, ως κατεξοχήν προσβεβλημένη από τον κορονοϊό χώρα, δεν ανήκει στις 29 χώρες οι κάτοικοι των οποίων θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς καραντίνα στην Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες ιταλικές αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, ανέλαβε πρόσφατα να ανεβάσει τους τόνους, δηλώνοντας ότι έστω και αν γνωρίζει πως ισχύει το “ούνα φάτσα, ούνα ράτσᨔ, πολλοί συντοπίτες του δεν θα πάνε πια στην Ελλάδα.

“Πιστεύουμε στην συνεργασία αλλά και στην αμοιβαιότητα. Όταν πάω στην Αθήνα θα έχω μαζί μου όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία για να δείξω ποια είναι η κατάσταση σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες” είχε επισημάνει από πλευράς του ο Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος ήδη την Παρασκευή πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι μετά την πανδημία στο Βερολίνο.

ΑΟΖ Ελλάδα – Ιταλία: Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Των δηλώσεων των Υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Luigi Di Maio, θα προηγηθεί η υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, περί ώρα 13:20, αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Χτες Κυριακή το ελληνικό ΥΠΕΞ ενημέρωνε σχετικά: Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί, αύριο, Τρίτη 9 Ιουνίου και ώρα 12:00, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Luigi Di Maio. Οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο περί ώρα 13:20.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να συμβεί το ίδιο και με την Αίγυπτο, καθώς ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στα μέσα Ιουνίου στο Κάιρο.

ΑΟΖ Ελλάδα – Ιταλία: Η επιβεβαίωση της Πελώνη

Για πιθανότητα συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, έκανε λόγο εμμέσως στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Η κ. Πελώνη αφού πρωτίστως επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τη συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία, μετά έκανε λόγο για “μια πολύ σημαντική εξέλιξη που είναι πολύ θετική για τη χώρα”. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “αυτή η συμφωνία που θα ανακοινωθεί σήμερα ενθαρρύνει και μία επόμενη”. Στη συνέχεια, αναφερόμενη στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, σχολίασε ότι η ελληνική πλευρά είναι σε ετοιμότητα και εγρήγορση και εκτίμησε ότι οφείλεται σε εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι της γειτονικής χώρας.

Να σημειωθεί πάντως πως η Αίγυπτος και η συμφωνία με το Κάιρο θεωρείται πιο σύνθετη περίπτωση από ότι με την Ιταλία, καθώς στην περιοχή υπάρχουν Τουρκία, Κύπρος και Ισραήλ. Ωστόσο και εκεί υπάρχουν συνομιλίες που διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο. Σε περίπτωση που υπάρξει πρόοδος, θα έχουμε τμηματική οριοθέτηση, αλλά και αυτό θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα