Αντώνης Σαμαράς: Προεκλογική μάχη σε πολλά μέτωπα

-«Όχι σε συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ»

-Εξεταστική για το Μνημόνιο

-Επίθεση σε Καμμένο: «Ρίχνει νερό στον μύλο του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας»

Εκλογές άμεσα, όχι συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, εξεταστική επιτροπή για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο Μνημόνιο, είναι το τρίπτυχο, που προτάσσει ο Αντώνης Σαμαράς

και το οποίο αναμένεται να τονίσει μεταξύ άλλων στην συνέντευξή του, που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα από το Mega, μία ημέρα πριν -εκτός απροόπτου- τη διάλυση της Βουλής.

Του Λάμπρου Καλαρρύτη

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει απορρίψει τα σενάρια που διακινούνται υπογείως, με στόχο να μετρήσουν αντιδράσεις και να καλλιεργήσουν κλίμα περί αναβολής των εκλογών με διάφορα προσχήματα, και ξεκαθαρίζει ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 6 Μαΐου. Ταυτόχρονα απορρίπτει και την εκδοχή της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, καθώς είναι προφανές ότι οποιαδήποτε νύξη για νέα κυβερνητική «συγκατοίκηση» θα λειτουργούσε αποσυσπειρωτικά για τη Ν.Δ., επιτείνοντας τα σχετικά φαινόμενα που προσπαθεί να μαζέψει η Συγγρού.

Το αν θα επιτευχθεί ή όχι αυτοδυναμία είναι βέβαια ένα ερώτημα, η πιθανότερη απάντηση στο οποίο, με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, είναι «όχι», αλλά στην πολιτική ένας μήνας είναι μεγάλο χρονικό διάστημα, πολύ περισσότερο στην παρούσα συγκυρία, όπου ο πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός.

Άμεση αντίδραση

Εν πάση περιπτώσει η Ν.Δ. απαντά πλέον ακαριαία στις δηλώσεις, παροτρύνσεις και «παρενοχλήσεις» για μετάθεση των εκλογών ή για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, απ’ όπου και αν προέρχονται. Είναι ενδεικτική η αντίδραση του εκπροσώπου του κόμματος Γιάννη Μιχελάκη στα όσα προκλητικά είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ότι «οι εκλογές στην Ελλάδα είναι πηγή αβεβαιότητας για την εφαρμογή του προγράμματος»! Η δήλωση Μιχελάκη ήταν σε έντονα επικριτικό ύφος: «Η Ελλάδα έχει Δημοκρατία. Και οι εκλογές είναι θεμελιώδες στοιχείο του Κοινοβουλευτισμού. Οι εκλογές έχουν αποφασισθεί μαζί με τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου. Δεν αποτελούν πηγή αβεβαιότητας. Ο λαός θέλει και πρέπει να εκφραστεί πολιτικά. Και αυτό θα γίνει άμεσα».

Τι γυρεύει η αλεπού…

Σημειωτέον ότι η ωμή παρέμβαση του ΔΝΤ στη δημοκρατική λειτουργία της χώρας δεν περιορίστηκε στην έμμεση πλην σαφή υπόδειξη για αναβολή των εκλογών, αλλά επεκτάθηκε στην… εκδήλωση προτίμησης για το αποτέλεσμά τους. «Είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δώσει ρητές διαβεβαιώσεις για τη συνέπειά τους στους στόχους του προγράμματος που έχουν τεθεί. Αυτούς τους στόχους πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας. Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους σε αυτούς τους στόχους. Αυτό που είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να κερδίσουν από τον ελληνικό λαό την εντολή να προχωρήσουν και να επιτύχουν αυτούς τους στόχους», είπε ο κ. Ράις, θεωρώντας προφανώς ότι απευθύνεται σε κράτος-Μπανανία, αφού κάποιοι του έχουν δώσει αυτό το δικαίωμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα αναπτύξει κατά την προεκλογική περίοδο τους λόγ

Keywords
Τυχαία Θέματα