Αντιτίθεται στην έκδοση ευρωομολόγου ο Σόιμπλε

Λίγο πριν ξεκινήσει η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διατύπωσε εκ νέου την αντίθεσή του στην έκδοση ευρωομολόγων. «Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θέλει να συζητήσει τα ευρωομόλογα, μόλις εξελέγη. Φυσικά, θα τα συζητήσουμε, αν θέλει ο γάλλος πρόεδρος», δήλωσε σε συνέντευξή στο τοπικό

γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NDR, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι η Γερμανία δεν προτίθεται να αλλάξει τη θέση της.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε υπεραμύνθηκε των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια και κατέστησαν ανταγωνιστικότερη τη Γερμανία, καθώς όπως είπε: «Οι συνταγές που λειτουργούν καλά πρέπει να εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες».

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς σχετικά με το αν επιθυμεί να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup, αρνήθηκε να δώσει ακριβή απάντηση, αν και δήλωσε αντίθετος με την ιδέα της κατοχής μόνο της θέσης του επικεφαλής του Eurogroup χωρίς τη διατήρηση παράλληλα και της θέσης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. «Θα ήταν πολύ κακό να έχουμε έναν αποκλειστικό πρόεδρο του Eurogroup», είπε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, στο πλευρό του Γάλλου προέδρου και των υπόλοιπων Ευρωπαίων αξιωματούχων, που προτάσσουν τη λύση του ευρωομολόγου, τάχθηκαν χθες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), οι οποίοι αναγνωρίζουν πλέον «την επείγουσα ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη συγκράτηση της κρίσης χρέους σε μία χρονική συγκυρία, που θεωρείται άκρως επικίνδυνη για την παγκόσμια οικονομία».

Keywords
Τυχαία Θέματα