Αντιδράσεις για τις αλλαγές στις ευρωεκλογές

Η απόφαση προβλέπει κατάλογο 42 υποψηφίων, με αλφαβητική κατάταξη, εκ των οποίων θα αναδειχθούν εκείνοι που θα συγκεντρώσουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, ανάλογα με το συνολικό ποσοστό του κόμματος από το οποίο προέρχονται.

«Η σχεδιαζόμενη αλλαγή του νόμου για τις ευρωεκλογές συνιστά άλλη μια απέλπιδα προσπάθεια της δικομματικής κυβέρνησης να αποφύγει την επερχόμενη εκλογική συντριβή», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση

της κυβέρνησης να εκλεγούν οι ευρωβουλευτές με σταυρό.

«Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι πλασάρουν ως "ανανέωση" με πρόσωπα εκτός των "κομματικών μηχανισμών" την κατάργηση της λίστας στις ευρωεκλογές και την αντικατάστασή της με σταυρό προτίμησης, ενώ στην πραγματικότητα ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψηφίων βουλευτών που θα επιδίδονται στη μάχη του σταυρού για να διασώσουν μια κυβέρνηση που καταρρέει υπό το βάρος της αποτυχίας της. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τρέμουν την αντιπαράθεση πάνω στην πορεία της Ευρώπης και τις προτάσεις για την έξοδο από την κρίση και για αυτό προσπαθούν να μεταβάλλουν τις ευρωεκλογές σε ένα κυνήγι σταυρού και σε μια μάχη μεταξύ "προσωπικοτήτων". Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί όμως είναι ότι όσα νομικίστικα τερτίπια κι αν σκαρφιστούν, τα ψωμιά τους και τα κουκιά τους είναι μετρημένα» συμπληρώνει η Κουμουνδούρου.

ΔΗΜΑΡ: «Ναι» στον σταυρό «όχι» στον αιφνιδιαστικό τρόπο

Υπέρ του σταυρού στις ευρωεκλογές είναι η ΔΗΜΑΡ, αλλά αντίθετη στον «αιφνιδιαστικό τρόπο με τον οποίο επιχειρείται να εισαχθεί λίγες εβδομάδες προ των εκλογών», όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
«H επιλογή της σταυροδοσίας αντί της λίστας στις ευρωεκλογές, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και να λειτουργήσει στην κατεύθυνση εκδημοκρατισμού των κομμάτων και της δημόσιας ζωής.
Ο αιφνιδιαστικός τρόπος, ωστόσο, με τον οποίο επιχειρείται να εισαχθεί, λίγες εβδομάδες προ των εκλογών, καταγράφει πολιτικές σκοπιμότητες απαράδεκτες.
Η πολιτική χρήση της εκλογικής νομοθεσίας και η αποσπασματική νομοθέτηση κανόνων, παραμονές εκλογικής διαδικασίας, προδίδει ιδιοτελή σπουδή και απόπειρα να εξυπηρετηθούν προτεραιότητες εσωκομματικού χαρακτήρα.
Η εκλογική νομοθεσία δεν είναι – και δεν μπορεί να είναι- εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικών συσχετισμών.
Η Δημοκρατική Αριστερά έχει προτείνει ένα συνολικό σχέδιο για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος που περιλαμβάνει αλλαγή του εκλογικού νόμου και της νομοθεσίας για το «πολιτικό χρήμα».

KKE: «O ελληνικός λαός θα πρέπει στην κυριολεξία να σταυρώσει τα κόμματα του ευρωμονόδρομου»

«Είτε με σταυρό είτε με λίστα, ο ελληνικός λαός θα πρέπει στην κυριολεξία να σταυρώσει τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και βεβαίως να δυναμώσει, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ, που είναι το μοναδικό κόμμα που έχει καθαρή θέση: όχι στα δεσμά της ΕΕ, όχι στα δεσμά των μονοπωλίων και με συνέπεια, σταθερότητα βρίσκεται με το μέρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού».

Aυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης οι ευρωβουλευτές στις εκλογές του Μαΐου να εκλεγούν με σταυρό και όχι με λίστα.

Αντιδράσεις και στους «58»

Έκπληξη προκάλεσε και στους «58» η υπό εξέταση πρόταση των Σαμαρά-Βενιζέλου για καθιέρωση του σταυρού προτίμησης στις Ευρωεκλογές. Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Πρωτοβουλίας καταγράφηκαν αντιδράσεις, ακούστηκαν αρνητικά σχόλια, ενώ κάποιοι ζήτησαν ακόμα και να «τα σπάσουν» με την Ιπποκράτους.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα της Δευτέρας», το κλίμα στη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο και ουσιαστικά καταγράφηκαν δύο τάσεις: Η μία ομάδα πρότεινε την αποχώρηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης από την «Ελιά», ενώ η δεύτερη ομάδα πρότεινε μια πιο διαλλακτική στάση υπό την προϋπόθεση ότι θα μπουν όροι στον τρόπο συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου της «Ελιάς».

Η άποψη που εκφράζεται στις τάξεις των «58» είναι ότι ο σταυρός προτίμησης οδηγεί αυτόματα σε μειονεκτική θέση τους δικούς της υποψηφίους, καθώς δεν έχουν την εμπειρία και την αναγνωρισιμότητα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ιδίως στην Περιφέρεια.

Αρκετοί μιλούν επίσης για αιφνιδιασμό από πλευράς της Ιπποκράτους, ώστε να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα αποχώρησης από το ενιαίο σχήμα. Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τα επόμενα 24ωρα και αφού πρώτα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το θέμα της σταυροδοσίας.

Α. Διαμαντοπούλου: «Κυνικός τρόπος αλλαγής του εκλογικού νόμου»

«100 μέρες πριν τις εκλογές οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χωρίς καμία συνεννόηση, ενημέρωση (των εταίρων τους όπου υπάρχουν) προετοιμασία και χωρίς καμία διαδικασία εντός των κομμάτων τους, αποφασίζουν με κυνικό τρόπο την αλλαγή του εκλογικού νόμου», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Άννα Διαμαντοπούλου.
«Αυτό ενώ, συνεχίζουν την ανατροπή και την πλαγιοκόπηση των μεταρρυθμίσεων που σε πολύ δύσκολες συνθήκες έγιναν από το 2009 και μετά…
Ό,τι δηλαδή είχε γίνει με πολιτική επιλογή και μεγάλο κόστος πέρα από τα μνημόνια στη Διαύγεια, στην Παιδεία, στην ψήφο των μεταναστών, στη δικαιοσύνη, στη φορολόγηση των μερισμάτων…
Φυσικά και είναι καλύτερα να ψηφίζει ο πολίτης, παρά να διορίζει ο αρχηγός, ΑΛΛΑ: Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχει σταυρός προτίμησης για τον ευρωβουλευτή, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές ανακοινώνονται 8 με 12 μήνες πριν από τις εκλογές!
Τόσο τα μεγάλα κόμματα όσο και οι νέοι σχηματισμοί υποχρεούνται και ταυτόχρονα έχουν την δυνατότητα να αναδείξουν πρόσωπα και ιδέες.
Τι σημαίνει τώρα για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τους κάθε τύπου σχηματισμούς της κεντροαριστεράς που ομνύουν στο νέο οι 40 – 50 μέρες προεκλογικής παρουσίας σε όλη τη χώρα υποψηφίων ευρωβουλευτών;
Αν ισχύσουν οι προεκλογικού κανόνες του σταυρού οι νέοι υποψήφιοι θα έχουν ελάχιστες πιθανότητες να παρουσιαστούν.
Αν ισχύσουν οι κανόνες των ευρωεκλογών κανάλια και κομματικές ηγεσίες θα κατευθύνουν τα πράγματα.
Η πρόταξη του συμφέροντος του αρχηγού και του κόμματος ως συνδετική ουσία του Συνασπισμού αλά ελληνικά! Ο ένας επιλύει το πρόβλημα το εσωτερικό του με τους 58 (τους οποίους έχει ήδη αδειάσει), ο άλλος απαντά στο σκληρό πυρήνα της παράταξης του για τους μετανάστες.
Το ντήλ συμφέρει, βολεύει και κυρίως μπορεί να πουλήσει….
Όλα αυτά όμως γίνονται πια κατανοητά από τους πολίτες, απαξιώνουν τελείως το πολιτικό σύστημα και κάνουν ακόμα πιο σαφή την ανάγκη ενός νέου φορέα που δεν θα κουβαλάει παθογένειες κομματικών μηχανισμών και που θα μπορέσει από την αρχή να πείσει για την λειτουργία του με δημοκρατία και αρχές.
Δεν γίνεται κόμματα αρχηγικά, προσωποκεντρικά και χωρίς τις στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες να αλλάξουν τη χώρα προς τη κατεύθυνση που αυτή έχει ανάγκη», αναφέρει η κ. Διαμαντοπούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα