«Ανθελληνικό παραλήρημα» Αλβανών – Το ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα για δολοφονίες και διωγμούς

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Για «σειρά δολοφονιών Αλβανών» και κύμα διωγμών τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Ελλάδα κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας

Μάλιστα, καλεί την κυβέρνηση να βάλει φρένο στη Χρυσή Αυγή ή σε άλλες εξτρεμιστικές ομάδες που προσπαθούν να «παραβιάσουν την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των Αλβανών που ζουν και εργάζονται» στην Ελλάδα.

Το

υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας κάνει αναφορά στον θάνατο του 18χρονου Αλβανού στην Καβάλα, το βράδυ της Τρίτης, εκφράζοντας συλλυπητήρια στους οικείους τους.

17χρονος φίλος και συμπατριώτης του ομολόγησε ότι πυροβόλησε τον άτυχο νεαρό. Όπως είπε, αυτό έγινε έπειτα από μια αδέξια κίνηση, ενώ του έδειχνε ένα όπλο.

«Αυτή είναι η τέταρτη δολοφονία Αλβανού πολίτη τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας εκφράζει την ανησυχία του για αυτή τη σειρά δολοφονιών Αλβανών στην Ελλάδα τις τελευταίες δυο ημέρες», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την αγανάκτησή του για την απώλεια των ζωών των συμπατριωτών μας, η οποία είναι ακόμη πιο βαθιά εξαιτίας των καθυστερήσεων στην εξιχνίαση αυτών των υποθέσεων από τις ελληνικές αρχές».

«Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει το εξτρεμιστικό υπόβαθρο και τη ρητορική μίσους που συνυπάρχει με αυτά τα γεγονότα στη γειτονική χώρα.

Καλεί τις ελληνικές αρχές και καταδικάσουν και να σταματήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια από τη Χρυσή Αυγή ή άλλες εξτρεμιστικές ομάδες που προσπαθούν να παραβιάσουν την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των Αλβανών πολιτών που ζουν και εργάζονται στη γειτονική χώρα».

Σημειώνεται, ότι στην υπόθεση δολοφονίας 63χρονου Αλβανού εργάτη στην Κέρκυρα- η σορός του οποίου βρέθηκε σε χαντάκι- υπήρξαν καταγγελίες ότι ο δράστης είναι Χρυσαυγίτης.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν συνήθεια οι ξενοφοβικές εκκλήσεις τους στα κανάλια επικοινωνίας τους ούτε θα δεχτούμε την άθλια και εθνικιστική θυματοποίηση οποιουδήποτε που δεν χάνει ευκαιρία να επιτεθεί στην Αλβανία σε ευρωπαϊκά φόρουμ», τονίζει το αλβανικό υπουργείο.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, όταν οι πολίτες μας βιώνουν την πίεση μίας άνευ προηγούμενου καμπάνιας μίσους και βίας, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη δέσμευση της Αλβανίας να παράσχει στα θύματα και τις οικογένειές τους όλη την απαραίτητη νομική και οικονομική υποστήριξη.

Για να προστατεύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους ως μέλη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής κοινότητας που ζει, σπουδάζει και συνεισφέρει στην Ελλάδα επί δεκαετίες», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΛ.ΑΣ.: Όλες οι υποθέσεις έχουν εξιχνιαστεί

Από την πλευρά της, η Ελληνική Αστυνομία απάντησε ότι όλες οι πρόσφατες υποθέσεις ανθρωποκτονιών Αλβανών στη χώρα μας έχουν εξιχνιαστεί.

Συγκεκριμένα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Σε όλες τις συναφείς περιπτώσεις, η Ελληνική Αστυνομία έχει επιληφθεί άμεσα προανάκρισης και έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες δικονομικές και προανακριτικές ενέργειες –σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές– με σκοπό τη διαλεύκανση των υποθέσεων, τη θεμελίωση των κατηγοριών, καθώς και τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Σημειώνεται δε, ότι όλες οι σχετικές περιπτώσεις έχουν εξιχνιασθεί».

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες οι γενικεύσεις της Αλβανίας

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μιλά για απαράδεκτες γενικεύσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ενώ συνέστησε στη γειτονική χώρα ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση ενόψει του τελικού πορίσματος για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

«Η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα, όπου το Κράτος Δικαίου λειτουργεί αποτελεσματικά. Οι αρμόδιες Αρχές επιλήφθηκαν άμεσα των υποθέσεων που αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

Οι οποίες διερευνήθηκαν και ήδη εξιχνιάστηκαν, ως αναφέρεται άλλωστε και σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

«Η αποφασιστικότητα των Ελληνικών Αρχών να πατάξουν το έγκλημα σε κάθε μορφή του είναι δεδομένη. Ομοίως επαναλαμβάνουμε την αυτονόητη καταδίκη μας σε κάθε μορφή βίας και ρατσισμού, που μπορεί να κοστίσει και ανθρώπινες ζωές.

Οι γενικεύσεις που επιχειρεί το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών συνδέοντας διαφορετικές ποινικές υποθέσεις και αποδίδοντάς αυτές σε «ακήρυκτη εκστρατεία μίσους και βίας», δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι απαράδεκτες», συμπλήρωσε.

«Αναμένοντας το τελικό πόρισμα για το θάνατο του Έλληνα πολίτη, Κωνσταντίνου Κατσίφα, από πυρά των αλβανικών δυνάμεων ασφαλείας, καλούμε το Υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος χώρας να επιδείξει υπευθυνότητα καθώς και την απαιτούμενη από τις περιστάσεις ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση», κατέληξε ο κ. Γεννηματάς.

Το άρθρο «Ανθελληνικό παραλήρημα» Αλβανών – Το ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα για δολοφονίες και διωγμούς εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα