Ανοίγουν οι λογαριασμοί της λίστας Λαγκάρντ!

Εισαγγελική παραγγελία για άνοιγμα λογαριασμών σε ελληνικές τράπεζες όσων εμφανίζονται στη λίστα Λαγκάρντ παρήγγειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, με αυτό τον τρόπο κάποιοι από τους καταθέτες αναμένεται να καταθέσουν

συμπληρωματικές δηλώσεις στην εφορία, και να φορολογηθούν επιπλέον. Με αντίστοιχο τρόπο οι γερμανικές αρχές αποκόμισαν 2,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα η υπόθεση της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ περνά πλέον στη φάση του κοινοβουλευτικού έλεγχου όπου η Προανακριτική Επιτροπή που θα διερευνήσει τα αδικήματα που αποδίδονται στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου θα συγκροτηθεί σε σώμα τη Δευτέρα ή την Τρίτη με τη συμμετοχή 15 μελών.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου χωρίς να αποκλείεται να της δοθεί και μία παράταση 10- 15 ημερών. Πρόεδρος της Επιτροπής, θα είναι ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ενώ από τη ΝΔ θα συμμετέχουν συνολικά πέντε βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπείται από τρεις βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ από δύο, ενώ ΔΗΜΑΡ, ΑΝ.ΕΛ. Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ θα έχουν από έναν βουλευτή, ενώ θα συμμετάσχει και ένας βουλευτής από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης, μιλώντας σήμερα Κυριακή στον Βήμα FM, επισήμανε ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε αρένα η Επιτροπή και πρόσθεσε ότι θα είναι μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία και όχι κουκούλωμα, όπως τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι η Επιτροπή δεν θα περιοριστεί στις ευθύνες στον κ. Παπακωνσταντίνου αλλά θα ασχοληθεί και με ευθύνες άλλων προσώπων εφόσον και αν προκύψουν. Απέκλεισε παράλληλα το ενδεχόμενο να υπάρξει διεύρυνση κατηγοριών χωρίς προηγουμένως να υπάρξει εντολή από τη Βουλή.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι θα προτείνει η κατάθεση των μαρτύρων να μην ξεπερνάει τις δύο ώρες την ημέρα, εκτίμησε ότι στα τέλη της εβδομάδας θα έχουν κληθεί οι πρώτοι μάρτυρες και ότι πρόθεσή του είναι να έχει παραδοθεί το πόρισμα έως τις 25 Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τους μάρτυρες ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι μπορεί να μην χρειαστεί να καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός ή οικονομικοί εισαγγελείς ωστόσο αυτό θα είναι αποτελέσει αντικείμενο απόφασης.

Την ίδια ώρα οι οικονομικοί εισαγγελείς συνεχίζουν την αναζήτηση στοιχείων για την υπόθεση, τροφοδοτώντας ενδεχομένως με νέο υλικό τη Βουλή.

Αύριο έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις η δικηγόρος Γαλάτεια Μανέ, η οποία αντέγραψε το στικάκι που είχε στα χέρια του ο τέως επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης. Στο πλαίσιο της πραγματογνωμοσύνης παρήχθησαν δύο πιστά αντίγραφα από το στικάκι της λίστας, όπως επίσης και δύο στικάκια προσομοιωτές για να διευκολυνθούν οι έρευνες μετά τη συγκρότηση της προκαταρκτική επιτροπής στη Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα