Άνοιγμα λιανεμπορίου: Ακόμη στον πάγο

Σε νέο σχεδιασμό έχει προχωρήσει η κυβέρνηση αναφορικά με την ισχύ των περιοριστικών μέτρων, καθώς η επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και η οριακή κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν επιτρέπουν το σταδιακό «άνοιγμα» της αγοράς και των υπηρεσιών από τις 29 Μαρτίου, όπως αρχικά είχε υπολογιστεί. Τις τελευταίες ημέρες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι «με αυτήν την κατάσταση είναι αδιανόητο να μιλάμε για οποιοδήποτε άνοιγμα δραστηριοτήτων», δίνοντας έτσι τον τόνο ότι

η κυβέρνηση πια προσανατολίζεται σε νέο σχεδιασμό για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων ή άλλων δραστηριοτήτων. Με αυτό ως δεδομένο ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει μεταβληθεί, όπως έχει μεταβληθεί και οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν την αναπροσαρμογή είναι αρχικά η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας. Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε οριακή κατάσταση τόσο στις μονάδες ΜΕΘ, όσο και στις απλές κλίνες και οι εφημερίες γίνονται όλο και πιο δύσκολες, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες η βρετανική μετάλλαξη, που είναι πολύ μεταδοτική, έχει πλέον επικρατήσει στην χώρα μας. Η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών ήταν το πρώτο μέτρο για την αντιμετώπιση αυτού του τρίτου κύματος της πανδημίας και μάλιστα εσχάτως άρχισαν να ακούγονται και φωνές για επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Επιπλέον, παράγοντας της μεταβολής των κυβερνητικών σχεδιασμών αποτελεί και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων στην κοινότητα παρά τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.

Ατομικά τεστ για κάθε πολίτη

Η κυβέρνηση επέλεξε να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα με δύο τρόπους: ο πρώτος είναι η ανακοίνωση για την χορήγηση δωρεάν ατομικών τεστ για κάθε πολίτη, ένα την εβδομάδα, καθώς και αύξηση των τέστ που διεξάγει καθημερινά η πολιτεία. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι αρκετοί συμπολίτες μας που είναι θετικοί στον ιό, αλλά είναι ασυμπτωματικοί θα μπορούν να διαπιστώσουν εάν νοσούν και έτσι να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό, έτσι ώστε να μην συνεχίζουν να μεταδίδουν την νόσο. Επίσης, όσοι βρεθούν θετικοί μέσω των ατομικών τεστ θα πρέπει να ενημερώσουν την πολιτεία μέσω ειδικής πλατφόρμας και έτσι θα υπάρχει καλύτερη απεικονιση της κατάστασης στην χώρα μας.

Την ίδια ώρα και ακριβώς επειδή έχει μετατεθεί για μια ή και δύο εβδομάδες το άνοιγμα του λιανεμπορίου και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων η κυβέρνηση αναζητά και νέες «βαλβίδες εκτόνωσης» των πολιτών συνυπολογίζοντας την κόπωση που έχουν υποστεί εδώ και ένα χρόνο με τους απανωτούς σκληρούς περιορισμούς.

Βαλβίδες εκτόνωσης

Η αρχή έγινε με το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης άκρων και συνεχίστηκε με το άνοιγμα των πάρκων και των αρχαιολογικών πόρων. Όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, αυτού του είδους οι «βαλβίδες εκτόνωσης» εξυπηρετούν δύο σκοπούς: τον πρακτικό και τον ψυχολογικό. Ο πρακτικός αφορά στην μετάδοση του ιού που αυτήν την περίοδο γίνεται εντός των σπιτιών, όπου πολίτες ανταλλάσσουν επισκέψεις, κάτι που θα μειωθεί αισθητά αν οι πολίτες έχουν διέξοδο ενός περιπάτου σε πάρκο ή αρχαιολογικό χώρο ή αν σπαταλήσουν κάποια ώρα στην επίσκεψη σε κομμωτήριο ή σε κέντρο περιποίησης άκρων. Από την άλλη ο ψυχολογικός παράγοντας του λεγόμενου «εγκλεισμου» επίσης θα εκτονωθεί αφού κάποιοι θα πάνε στην εργασία τους ή θα επισκεφθούν τους ελεύθερους χώρους.

Τι θα γίνει με το λιανικό εμπόριο, τα σχολεία και την εστίαση

Ωστόσο στον κυβερνητικό σχεδιασμό βρίσκεται πάντα και ο τρόπος με τον οποίο θα ανοίξει το λιανικό εμπόριο, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την μερική έστω επιστροφή στην κανονικότητα. Οι ημερομηνίες πλέον για μια τέτοια κίνηση έχουν μετατοπιστεί για την πρώτη ή την δεύτερη Δευτέρα του Απριλίου, ενώ μεγάλη συζήτηση είναι σε εξέλιξη για το αν το λιανεμπόριο θα ανοίξει οριζόντια (δηλαδή μικρά και μεγάλα καταστήματα) και αν οι καταναλωτές θα μπορούν να επισκέπτονται τα μαγαζιά ή όχι. Σε εξέλιξη και η συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων, με την επικρατέστερη μέχρι στιγμής άποψη να κάνει λόγο για άνοιγμα σε απόσταση δύο εβδομάδων από το άνοιγμα των καταστημάτων, αλλά και της εστίασης, η οποία έχει μέχρι στιγμής τοποθετηθεί για την εβδομάδα πριν από το Πάσχα.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει μεταβληθεί αρκετές φορές από την αρχή του έτους και αυτός που μόλις αναλύσαμε ενδέχεται και πάλι να τροποποιηθεί ανάλογα με τα επικοινωνιακά δεδομένα. Ωστόσο, τα κυβερνητικά στελέχη επιθυμούν αυτή να είναι η τελευταία αλλαγή σχεδιασμού, έχοντας βέβαια στο μυαλό τους και τις αντοχές της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα