Ανεπάρκεια της βιταμίνης D και γήρανση των οστών

Όλοι μας γνωρίζουμε, ότι καθώς μεγαλώνουμε, τα οστά μας γίνονται πιο εύθραυστα. Τώρα μια ομάδα Αμερικανών και Γερμανών επιστημόνων, έδειξε ότι αυτή η διαδικασία γήρανσης των οστών, μπορεί να επιταχυνθεί σημαντικά μέσω έλλειψης της βιταμίνης D. Τα πορίσματα της μελέτης, παρουσιάζονται σε περιοδικό Science Translational Medicine.

Η έλλειψη της βιταμίνη D, είναι μια πολύ εξαπλωμένη παθολογική κατάσταση, η οποία έχει γενικότερη σχέση με την υγεία και τον κίνδυνο καταγμάτων, λόγω της χαμηλότερης πρόσληψης ασβεστίου και της μειωμένης

πυκνότητας των οστών.

Όμως, αυτή η διεθνής ομάδα των ερευνητών, έδειξε ότι η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, μειώνει επίσης και την ποιότητα των οστών. Αυτή η ομάδα έδειξε ότι, ενώ τα άτομα με ανεπάρκεια της βιταμίνης D είχαν συνολικά λιγότερη εναπόθεση μετάλλου στα οστά, στα βαθύτερα στρώματα, το υπάρχον οστό, είχε στην πραγματικότητα περισσότερο μέταλλο, όμως εμφανίζει δομικά χαρακτηριστικά γερασμένου και πιο εύθραυστου οστου. Οι νησίδες του οστού με μέταλλο, περιβάλλονταν από ζώνες με κολλαγόνο, το οποίο τα εμποδίζι να επανέλθουν στο σωστό τους σχήμα. Όπως δηλώνουν οι ερευνητές, η ανεπάρκεια της βιταμίνης D, αυξάνει την έναρξη και την εξάπλωση των ρωγμών στα οστά, κατά 21 έως 31%.

Keywords
Τυχαία Θέματα