Αναβολή επ' αόριστον για τη νέα δίκη Μουμπάρακ

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, αισθάνθηκε «άσχημα» κατά την αναψηλάφηση της υπόθεσης, από την οποία τον περασμένο Ιούνιο καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ισόβια, καθώς κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία για τις δολοφονίες διαδηλωτών κατά τη βίαιη καταστολή της εξέγερση του 2011 και ο δικαστής Μουσταφά Χασάν Αμπντάλα ανακοίνωσε

την απόφασή του, με την έναρξη της νέα δίκης στο ποινικό δικαστήριο του Καΐρου, αναφέροντας ότι στέλνει την υπόθεση στο εφετείο του Καΐρου, το οποίο και θα αποφασίσει ποιό δικαστήριο θα εκδικάσει την υπόθεση.

Έτσι, οδηγείται σε αναβολή επ' αόριστον η νέα δίκη, που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα. Ο Μουμπάρακ κατηγορείται για διαφθορά και συνωμοσία για τις δολοφονίες διαδηλωτών από κυβερνητικά πυρά κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011, που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος και είχε καταδικαστεί τον Ιούνιο. Ωστόσο, το εφετείο του Καΐρου διέταξε νέα δίκη, αποδεχόμενο την έφεση του Μουμπάρακ, που έκανε λόγο για διαδικαστικές παρατυπίες.

Ο 84χρονος πρώην πρόεδρος της χώρας, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και κρατείται σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Καΐρου. Όπως και στην πρώτη δίκη του, που διήρκεσε δέκα μήνες, ο Μουμπάρακ έφθασε σήμερα στη δικαστική αίθουσα με φορείο.

Εκτός όμως από τον Μουμπάρακ, εκ νέου πρέπει να δικαστούν και οι δυο γιοι του, Τζαμάλ και Αλάα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου Χαμπίμπ Αλ Αντλι και έξι πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της αστυνομίας.

Ο Αλ Αντλι είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ισόβια για τις δολοφονίες διαδηλωτών και σε 5-12 χρόνια για κατηγορίες διαφθοράς. Οι Τζαμάλ και Αλάα, καθώς και οι έξι αξιωματούχοι, είχαν αθωωθεί για τις κατηγορίες της διαφθοράς και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, για τις οποίες θα δικαστούν και πάλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα