Γιώργος Λουκαϊδης: Η κυβέρνηση να ενημερώσει επίσημα τα κόμματα για το μνημόνιο

12:30 13/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οριστικοποίηση Μνημονίου και Δανειακής Σύμβασης

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να ενημερώσει επίσημα τα κόμματα για το τελικό περιεχόμενο του Μνημονίου Συναντίληψης και των όσων αποφασίστηκαν στη χθεσινή Σύνοδο του Eurogroup και να αποστείλει αμέσως το κείμενο της Δανειακής Σύμβασης, το οποίο για λόγους που δεν επεξηγήθηκαν γνωρίζουμε δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί.

Απαίτηση

μας είναι όπως γίνει η ολοκληρωμένη συζήτηση επί των δύο εγγράφων σε ειδική σύνοδο της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η εξαιρετική σημασία που έχει τόσο το μνημόνιο όσο και η δανειακή σύμβαση για το μέλλον του τόπου και του λαού μας αλλά και το γεγονός ότι το κυπριακό μνημόνιο θα συζητηθεί και θα εγκριθεί από άλλα Εθνικά Κοινοβούλια Ευρωπαϊκών κρατών, επιβάλλουν όπως το θέμα παραπεμφθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αυτό όμως επιβάλλει, πρωτίστως, ο σεβασμός στη Δημοκρατία αφού μια τέτοιας σημασίας απόφαση θα αποκτήσει δημοκρατική νομιμοποίηση, μόνο μέσα από απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Καταγγελία του ΡΙΚ

Ως ΑΚΕΛ καταγγέλλουμε ως απαράδεχτη και αντιδημοκρατική την ενέργεια του Διευθυντή Ειδήσεων του ΡΙΚ να μην επιτρέψει τηλεφωνική παρέμβαση του Εκπροσώπου Τύπου του Κόμματος, στο ψεσινό κεντρικό δελτίο του σταθμού, ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να απαντήσει στις ανυπόστατες κατηγορίες κατά του ΑΚΕΛ και της προηγούμενης κυβέρνησης, από πλευράς Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος ήταν καλεσμένος στο στούντιο.

Η παρεμπόδιση από πλευράς του κ. Καρεκλά να ακουστεί η αντίθετη άποψη, έστω τηλεφωνικά, δίπλα στις επανειλημμένες ανυπόστατες κατηγορίες του κυβερνητικού εκπροσώπου, αποτελούν συνειδητή επιλογή αποστέρησης της πολυφωνίας και ξεκάθαρη αντιδημοκρατική ενέργεια.

Επισημαίνουμε δε ότι οι σχετικές δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ επί του θέματος δεν παρουσιάστηκαν παρά μόνο προς στο τέλος του δελτίου ειδήσεων.

Σε αντίθεση με τις ανυπόστατες κατηγορίες για δήθεν ΑΚΕΛοποίηση του ιδρύματος επί προηγούμενης διακυβέρνησης, το κρατικό κανάλι εξελίσσεται πλέον σε κυβερνητικό.

Έκθεση Ε.Ε. Δηλώσεις Στυλιανίδη

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνεχίζει σε ιδιαίτερα ψηλούς τόνους να επαναλαμβάνει τον παντελώς ανυπόστατο ισχυρισμό ότι τα 24 δις που καταγράφει η έκθεση της ΕΕ αποτελούν προϊόν ενεργειών της προηγούμενης κυβέρνησης. Συνεχίζει δε να αποδίδει την αύξηση από 17,5 σε 24 δις στη μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες. Ουδέν αναληθέστερον .

Τα 24 δις αποτυπώνουν, με δραματικό τρόπο, τις καταστροφικές συνέπειες των αποφάσεων του Eurogroup της 15ης και 25ης Μαρτίου.

Ειδικότερα:

- Τα 5,8 δις για ανακεφαλοποίηση των τραπεζών που αρχικά απαιτούσε η Τρόικα έχουν ήδη πάει στα 13,1 δις. Απ΄ αυτά τα 10,6 δισ προκύπτουν από την εξυγίανση της Λαϊκής και την ανακεφαλοποίηση με ίδιους πόρους της Τράπεζας Κύπρου και τα υπόλοιπα 2,5 δισ αποτελούν πιστωτικό περιθώριο για μελλοντικές ανάγκες.

- Την ίδια ώρα οι Δημοσιονομικές ανάγκες εκτοξεύτηκαν στα 5,8 δις ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης δραματικής συρρίκνωσης της οικονομίας στα επόμενα χρόνια που επέφερε η συμφωνία Αναστασιάδη – Eurogroup. Από αυτά τα 2,4 δις θα καλυφθούν με τα καινούρια μέτρα που συμφώνησε η Κυβέρνηση για ξεπούλημα των ημικρατικών, τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα και την πώληση αποθεμάτων χρυσού. Τα υπόλοιπα 3,4 δις θα καλυφθούν με δανεισμό από την Τρόικα. Θα πρέπει να σημειωθεί, πρόσθετα, ότι οι προβλεπόμενες ανάγκες πιθανότατα θα αυξηθούν ως αποτέλεσμα ακόμη βαθύτερης ύφεσης.

Στην πράξη η Τρόικα θα μας δανείσει: (1) Το επιπρόσθετο δημοσιονομικό έλλειμμα που προκάλεσε η ίδια με την απόφαση του Eurogroup (2) τα χρήματα που θα επιστρέψουμε στην Deutche Bank και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες ως αποπληρωμή προηγούμενων δανείων και (3) νέες ανάγκες για ανακεφαλοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που σε μεγάλο βαθμό επίσης πιθανόν να χρειαστούν ως αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης που επέβαλαν με την απόφαση του Eurogroup.

Η αλήθεια κατά συνέπεια, με στοιχεία και όχι αφορισμούς, καταδεικνύει ότι τα 24 δις προέκυψαν αποκλειστικά ως αποτέλεσμα και μόνον, της καταστροφικής συμφωνίας Αναστασιάδη – Eurogroup της 15ης Μαρτίου 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα