Αναποφάσιστη η Ρωσία για αναγνώριση των εκλογών στην Ουκρανία

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Komsomolskaya Pravda, ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσεότι «η Ρωσία επιφυλάσσεται να αποφασίσει αν θα αναγνωρίσει τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία της 25ης Μαΐου».

Παρακολουθούμε πώς λαμβάνει χώρα" η κατάσταση, δήλωσε. "Εάν τα τανκς πυροβολήσουν, τότε φυσικά (η αναγνώριση) είναι

παράλογη. Αλλά επί του παρόντος δεν προβαίνουμε σε κατηγορηματικές δηλώσεις και συμπεράσματα εκ των προτέρων".

Ο Τσούρκιν δήλωσε επίσης ότι είναι δυνατόν οι εκλογές να μην διεξαχθούν.

Οι ηγέτες της Δύσης συμφώνησαν στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και θεωρούν επιτακτικό μέτρο μια σταθερή και ειρηνική εκλογική διαδικασία στην Ουκρανία. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τις εκλογές, τη νομιμότητα των οποίων αμφισβητεί ήδη.

Ο Τσούρκιν δήλωσε επίσης στην Komsomolskaya Pravda ότι η κυβέρνηση του Κιέβου "πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα" για την εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας που επετεύχθη στη Γενεύη στις 17 Απριλίου για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία, "επειδή αυτοί θεωρούν τους εαυτούς τους κυβέρνηση".

"Οφείλουν να κάνουν περισσότερα από ό,τι αυτοί που διαμαρτύρονται στην ανατολική Ουκρανία: να αφοπλίσουν την εθνικιστική οργάνωση Δεξιός Τομέας, να απελευθερώσουν τα δημόσια κτίρια που έχουν καταληφθεί. Ωστόσο το σπουδαιότερο πράγμα είναι να αρχίσουν διάλογο με την ανατολική Ουκρανία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει τίποτε", δήλωσε.

Οι δυτικές κυβερνήσεις προσάπτουν στη Ρωσία ότι δεν κάνει τίποτα για να εφαρμόσει τη συμφωνία της Γενεύης, η οποία προβλέπει τον αφοπλισμό των παράνομων ενόπλων ομάδων και την εκκένωση των δημοσίων χώρων και κτιρίων που έχουν καταληφθεί παρανόμως.

Keywords
Τυχαία Θέματα