Αναμονή για τις αποφάσεις της τρόικα

Σε «ρηχά νερά» κινήθηκε η πρώτη συνάντηση μετά από καιρό, του ελληνικού οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικα. Χαρακτηριστικό είναι πως δεν υπήρξαν αποφάσεις, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα σημαντικά θέματα.
Κορυφαίο θέμα στη συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών ήταν το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου, η κυβέρνηση προτίθεται να το καταθέσει αύριο ή μεθαύριο, στη Βουλή.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο

στέλεχος και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανοικτά παραμένουν βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων, όπως, π.χ. το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ή ο ΦΠΑ στην εστίαση.
Το νομοσχέδιο για τον φόρο στα ακίνητα θα αποτελέσει ουσιαστικά ένα πολυνομοσχέδιο, καθώς η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει σε αυτό διατάξεις που θα αφορούν στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο για την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού και σε παρεμβάσεις στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Υπάρχει σύγκλιση (σ.σ. για τους πλειστηριασμούς) αλλά δεν μπορούμε να προδικάσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία». Αυτή τη δήλωση έκανε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τους εκπροσώπους της Τρόικας, σχετικά με το μείζον θέμα που απασχολεί.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα.

«Θα φανεί» πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση για τα ΕΑΣ είπε ότι επίσης γίνονται συζητήσεις.


Περικοπές σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου

Νωρίτερα, άλλος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε ότι στόχος των περικοπών από 500 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), είναι περικοπές ύψους 40- 50 εκατ. ευρώ το 2014, καθώς διαπιστώθηκε ότι έχουν υπάρξει υπερβάσεις στον προϋπολογισμό τους το τρέχον έτος.
Από το σύνολο αυτών των ΝΠΙΔ, τα περίπου 250 εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας και τα περίπου 120 από το υπουργείο Πολιτισμού.
Εξάλλου, το υπουργείο διαπίστωσε ότι σε τέσσερις φορείς του Δημοσίου εφαρμόζεται ελλιπώς η διάταξη που προβλέπει την περικοπή στο 75% του μισθού των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Τα «άκουσε» ο Τόμσεν

Το μεσημέρι, τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, υποδέχθηκαν οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, αποδοκιμάζοντάς τον, έντονα.

Keywords
Τυχαία Θέματα