Αλλάζουν όλα στα ειδικά επιδόματα

Με τις «ευλογίες» του Μεγάρου Μαξίμου κόβονται τα Ειδικά Επιδόματα Τριτέκνων και Πολυτέκνων καθώς και το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων από τρίτεκνες, πολύτεκνες μητέρες και οικογένειες καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες τα οποία λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή κάποιο άλλο βοήθημα και ξεπερνούν τα υφιστάμενα εισοδηματικά όρια.

Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε, στην

Ελληνική Βουλή την Τετάρτη 27 Ιουνίου, κατά πλειοψηφία, αγνοώντας την γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία είχε αποφανθεί ότι το εν λόγω μέτρο είναι αντισυνταγματικό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική παράγραφο του νομοσχεδίου, από εδώ και στο εξής τα εν λόγω επιδόματα θα δίνονται με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που καθορίστηκαν πέρυσι και στα οποία θα λαμβάνεται υπόψη, πλέον, ότι το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα αλλά το σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 65 αντικαθίσταται οι λέξεις «οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα» με την εξής φράση: «οικογενειακό εισόδημα στο οποίο περιλαμβάνεται κάθε εισόδημα οποιαδήποτε πηγής, συμπεριλαμβανομένων των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων, των απαλλασσόμενων από το φόρο εισοδημάτων ή των εισοδημάτων που φορολογούνται με ειδικό τρόπο».

Έτσι, οι δικαιούχες τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες και, γενικότερα, προερχόμενα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες τα οποία λαμβάνουν κάποιο επιπλέον βοήθημα ή επίδομα ανεργίας, από εδώ και στο εξής δύναται να «κοπούν».

Τα όποια επιπλέον επιδόματα λαμβάνουν από το Κράτος θα συνυπολογίζονται εφεξής, στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα και έτσι, αρκετές χιλιάδες δικαιούχων θα ξεπεράσουν τα εισοδηματικά κριτήρια που καθιερώθηκαν πριν λίγο καιρό. Μέχρι και χθες, αυτό δεν ίσχυε αφού λαμβανόταν υπόψη το συνολικό φορολογητέο εισόδημα στο οποίο τα άλλα επιδόματα (όπως αυτό της ανεργίας) δεν υπολογιζόταν.

Πηγή: nez.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα