Αλήθειες και μύθοι για την παθητική γυμναστική

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Γράφει η Χριστίνα Μαυρίδου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής – Personal Trainer.

www.personaltrainerchristy.com

Facebook Page: Christy Μαυρίδου

Σε λιγότερο από ένα μήνα έρχονται οι γιορτές και ψάχνετε τελευταία στιγμή για μια γρήγορη και εύκολη λύση για γρήγορο αδυνάτισμα; Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλούς και διάφορους τρόπους γρήγορου και εύκολου αδυνατίσματος με διάφορα «μαγικά» μέσα, όπως φόρμες αδυνατίσματος, ζώνες ή παντελόνι σάουνα και άλλα τέτοια, τα οποία φυσικά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και ο μόνος στόχος τους είναι το οικονομικό κέρδος. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά αυτά τα «μαγικά» μέσα αδυνατίσματος, τι κάνουν και αν μας ωφελούν τελικά σε κάτι.

1) Διογκωμένα, συσφιγκτικά, ή μη πορώδη ρούχα

Σίγουρα θα τα έχετε δει ως δώρο σε περιοδικά ή σε αθλητικά καταστήματα, τάζοντας σας γρήγορο και εύκολο αδυνάτισμα χωρίς να κάνετε κάτι το ιδιαίτερο, έτσι ώστε να κουραστείτε. Τα εν λόγω ρούχα περιλαμβάνουν συσκευές διόγκωσης από καουτσούκ («ζώνες σάουνα» και «παντελόνι σάουνα») και εξαρτήματα που είναι αεροστεγή από πλαστικό ή καουτσούκ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί η μείωση της περιφέρειας του σώματος που υποστηρίζουν.

Αν κάποιος κάνει γυμναστική, ενώ φοράει τέτοια ρούχα, τότε θα είναι ευεργετική η άσκηση που κάνει και όχι τα ρούχα. Τονίζουμε ότι το λίπος δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τους πόρους και ούτε κανένα «μαγικό» ρούχο μπορεί να το κάνει να λιώσει!!!

2) Ηλεκτρικός μυϊκός ερεθισμός

Οι ηλεκτρικοί νευρομυϊκοί ερεθιστές προκαλούν ακούσια σύσπαση του μυός. Δεν αδυνατίζουν αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποκατάσταση κάποιου τραυματισμού, εφόσον φυσικά χρησιμοποιούνται από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Αυξάνουν επιλεκτικά τη δύναμη και την αντοχή του μυός και βοηθούν στην απομάκρυνση του οιδήματος. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της ατροφίας στους ακινητοποιημένους ασθενείς και μπορούν να μειώσουν τη σπαστικότητα και τις συγκάψεις. Τονίζουμε όμως ότι σε ένα υγιές άτομο δεν έχει την ίδια αξία και αποτελεσματικότητα με την άσκηση.

Έχει αποδειχθεί ότι ο ερεθισμός πολλαπλών ομάδων είναι αναποτελεσματικός για τη μυϊκή ενδυνάμωση. Οι εν λόγω συσκευές μπορεί να είναι επικίνδυνες, όταν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά και μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή ανακοπή, καθώς και γαστρεντερικά, ορθοπεδικά, νεφρικά και άλλα προβλήματα. Τέλος, μπορεί να επιδεινώσουν την επιληψία, τις κήλες και τους κιρσούς για αυτό απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται από άτομα που δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις!

3) Δονούμενες Ζώνες

Σίγουρα θα έχετε δει να διαφημίζουν αυτές τις φαρδιές ζώνες από καμβά ή δέρμα, σχεδιασμένες για την κοιλιά, τους μηρούς και τους γλουτούς, οι οποίες κινούνται μπρος και πίσω, κάνοντας τον χαλαρό ιστό να δονείται και φυσικά υπόσχοντας χάσιμο λίπους δια μαγείας! Δυστυχώς όμως, θα σας απογοητεύσω, καθώς δεν έχουν καμία ευεργετική επίδραση στην ευρωστία, δεν μπορούν να διασπάσουν το λίπος ούτε μπορούν να αλλάξουν το περίγραμμα του σώματος, κάνοντας μας να χάσουμε λίπος και πόντους τοπικά.

Αντιθέτως, μπορούν να προκαλέσουν χαλάρωση στο δέρμα και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν βλάβες, εάν χρησιμοποιηθούν στην κοιλιακή χώρα (ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη, την έμμηνη ρύση κλπ.) ή ακόμα και να επιδεινώσουν κάποιο πρόβλημα που ήδη υπάρχει στη ράχη.

4) Τύλιγμα του σώματος με «μαγικά διαλύματα»

Αυτή η «θεραπεία», όπως την αποκαλούν πολλά ινστιτούτα και κέντρα αδυνατίσματος, είναι καθαρή απάτη. Υπόσχονται μόνιμη μείωση της περιφέρειας του σώματος, απλά με το τύλιγμα του σώματος με επιδέσμους εμποτισμένους με το «μαγικό διάλυμα». Ποια είναι η πραγματικότητα; Οι στενοί, σφιχτοί επίδεσμοι μπορούν να περιορίσουν προσωρινά το δέρμα και να ωθήσουν τα υγρά του σώματος στο υπόλοιπο σώμα, αλλά το δέρμα ή το σώμα θα ανακτήσει το αρχικό του μέγεθος μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες.

Τι είναι όμως αυτό το «μαγικό διάλυμα» τελικά; Συνήθως είναι κάτι παρόμοιο με τα καθαρτικά άλατα, τα οποία μπορούν να κάνουν το νερό να απομακρυνθεί από τον ιστό. Τονίζουμε όμως, το νερό και όχι το λίπος, καθώς το λίπος δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τους πόρους του δέρματός μας! Τέλος, το τύλιγμα του σώματος μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία του ατόμου, καθώς έχει αναφερθεί ένα τουλάχιστον μοιραίο περιστατικό.

Το άρθρο Αλήθειες και μύθοι για την παθητική γυμναστική εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα