Ακούει κανείς; (άποψη)

του Αριστείδη Αποστόλου ([email protected])

Το γεγονός ότι η λύση που προωθείται για την Ελλάδα, ερήμην της, δεν είναι η καλύτερη δυνατή, έχει αναφερθεί και στο πρόσφατο παρελθόν. Όπως είναι ήδη γνωστό, η μείωση του επιτοκίου, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η καταφυγή σε νέο δάνειο, πολλών δισ. ευρώ είναι μία επιλογή που εξυπηρετεί περισσότερο

τη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά τη χώρα μας. Και αυτό συμβαίνει αφενός γιατί η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι ένα γερό «κούρεμα» του χρέους της (το οποίο θα της επιτρέψει να ορθοποδήσει και να βηματίσει προς ένα πιο σταθερό αύριο – επιλογή την οποία αρνείται πεισματικά η Γερμανία) και αφετέρου επειδή το Ταμείο θέλει να εξυπηρετηθεί το δάνειο που έχει δώσει στην Ελλάδα και επιθυμεί να λάβει τα χρωστούμενα, ύψους 15,6 δισ. ευρώ, εντός της επόμενης διετίας˙ γεγονός που σημαίνει πως η χώρα θα πρέπει να λάβει ανάλογη δανειακή χρηματοδότηση προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Το μόνο παρήγορο είναι πως υπάρχουν φωνές που «κραυγάζουν» ότι για άλλη μία φορά, είναι λανθασμένη η λύση που δρομολογήθηκε για την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, το έγκυρο Bloomberg, το οποίο ζητά την άμεση διαγραφή του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει το «συντομότερο δυνατό», επικαλούμενο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Όπως τονίζει, «η Ελλάδα και οι πιστωτές της παλεύουν με το χρέος της χώρας για άλλη μια φορά και πιθανώς όχι την τελευταία. Καθώς, συνεχίζουν να διαπράττουν τα ίδια λάθη, η επόμενη συμφωνία δεν πρόκειται να είναι και η τελευταία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Deutsche Bank, η οποία, αν και προσπαθεί να διαφοροποιηθεί, ουσιαστικά καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα. Όπως σημειώνει, μικρή θα είναι η μείωση του χρέους που θα επέλθει από τη νέα συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς το καλύτερο σενάριο κάνει λόγο πως θα ελαττωθεί το χρέος μόλις κατά 26 δισ. ευρώ – και αυτό με την προϋπόθεση ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις (όπως το ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 4,75% μετά το 2018).

Και εάν δεν πείθεται κάποιος από τα παραπάνω, ας δει απλώς τις πρόσφατες εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους: η πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο, θα ανοίξει το δρόμο και για τη μείωση του χρέους με οποιονδήποτε τρόπο. Χωρίς ωστόσο ευρωπαϊκή και διεθνή ρύθμισή του, το χρέος δεν πρόκειται να γίνει βιώσιμο, ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Γραφείου, στη Βουλή. Όπως υπογράμμισαν παρότι θεωρητικά είναι εφικτό να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς νέο «κούρεμα», αυτό στην πράξη είναι εξαιρετικά δυσχερές, καθώς προϋποθέτει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με υψηλά πλεονάσματα και σε βάθος χρόνου - αλλά και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές «με λογικούς όρους». Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα πως το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί νέα παρέμβαση, υποστήριξαν.

Συνεπώς, οι φωνές υπάρχουν που δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ερώτημα είναι ένα: ακούει κανείς;

Keywords
Τυχαία Θέματα