«Ακίνητα» τα… ακίνητα

Στα αζήτητα βρίσκονται χιλιάδες ακίνητα ανά τη χώρα, την ίδια στιγμή που οι ιδιοκτήτες τους καλούνται ξανά και ξανά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για την πληρωμή των φόρων. Ανασφαλείς οι πολίτες, φοβούνται να αγοράσουν ένα ακίνητο και προσφεύγουν σε ενοικίασή του, επιζητώντας όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή.

Από τη Σέβη Σαλαγιάννη 

Το νόμισμα έχει δύο κοινές όψεις στον τομέα των ακινήτων, καθώς τόσο οι ιδιοκτήτες, όσο και οι υποψήφιοι αγοραστές/ενοικιαστές βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Από τη μεριά τους οι ιδιοκτήτες τονίζουν ότι η λαίλαπα των φόρων σε συνδυασμό με

τη μειωμένη ζήτηση για ενοικίαση ή πώληση τούς έχει «γονατίσει». Από τη δική τους πλευρά οι υποψήφιοι αγοραστές εμφανίζονται συγκρατημένοι, ενώ αντίστοιχα διστακτικοί είναι και οι ενοικιαστές, καθώς «διυλίζουν τον κώνωπα» αναζητώντας την πιο συμφέρουσα οικονομική πρόταση.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της επικρατούσας κατάστασης στον τομέα της ενοικίασης ακινήτων είναι η εκτίμηση ότι περίπου 1 στα 3 ακίνητα προς ενοικίαση παραμένει κενό. Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιο ακίνητο ενοικιαστεί, τότε το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα έχει περάσει ακόμη και ενάμιση χρόνο στα αζήτητα μέχρι να βρεθεί ο ενοικιαστής ως «μάννα εξ ουρανού»! Τυχεροί… μέσα στην ατυχία τους θεωρούνται οι ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων, καθώς είναι τα πιο περιζήτητα στην αγορά.

«Στον πάγο» όμως έχει μπει και η αγορά ακινήτων, καθώς λόγω της ασταθούς οικονομικής κατάστασης, λίγοι είναι αυτοί που τολμούν να επενδύσουν στην αγορά μιας κατοικίας. Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς τις φορολογικές επιβαρύνσεις που συνεπάγεται η κατοχή ακινήτου, πλέον το σενάριο της αγοράς φαντάζει… «όνειρο θερινής νυκτός» -και όχι άδικα! Η «Αττική free press» συνομίλησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηματομεσιτών (Σ.Ε.Κ.), κ. Μανιάτη Αργύρη, με την Εύη Σ., ιδιοκτήτρια ακινήτου, καθώς και με τον Βαγγέλη Γ., ενοικιαστή, προσπαθώντας να αποτυπώσει την κατάσταση που επικρατεί.

«Στο θέμα της αγοράς ο κόσμος είναι φοβισμένος»

Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Κ., κ. Μανιάτης Αργύρης, μάς έδωσε τη δική του εκδοχή σχετικά με το τοπίο στις ενοικιάσεις και πωλήσεις ακινήτων. «Η ζήτηση για την ενοικίαση είναι σαφώς μεγαλύτερη πλέον σε σύγκριση με την αντίστοιχη της πώλησης. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι περισσότερος κόσμος στρέφεται στο να ενοικιάσει ένα σπίτι, παρά να το αγοράσει. Στο θέμα της αγοράς, ο κόσμος είναι φοβισμένος, η οικονομική κατάσταση και αστάθεια είναι τέτοια, που τον κάνει να διστάζει και να μην το τολμάει», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Χαμηλές οι τιμές, χαμηλή όμως και η ζήτηση…

Αντιπροσωπευτικό στοιχείο του «τοίχου» που βρίσκουν μπροστά τους οι ιδιοκτήτες, θέλοντας να ενοικιάσουν ή να πουλήσουν το ακίνητό τους, είναι το γεγονός ότι παρά τη μείωση τιμών που έχουν κάνει, αυτά παραμένουν στα αζήτητα. «Οι ιδιοκτήτες έχουν καταλάβει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση και έχουν ανταποκριθεί στις ανάγκες του κόσμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι σταδιακά από το 2008 και μετά έχουν μειωθεί οι τιμές, τόσο

Keywords
Τυχαία Θέματα