Επιστολές διαμαρτυρίας Παπακωνσταντίνου σε Financial Times και Economist- Τι λέει για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Πρώτο θέμα σε μεγάλη μερίδα του διεθνούς τύπου έχει γίνει η υπόθεση της περίφημης «λίστας Λαγκάρντ» κάτι που ανάγκασε τον πρώην «τσάρο» της οικονομίας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου να στείλει επιστολές διαμαρτυρίας προς τους Financial Times και τον Economist.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι Financial Times

ανέφεραν στο πρωτοσελίδο τους πως: «ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο διάδοχός του Ευάγγελος Βενιζέλος, υπουργοί Οικονομικών από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι τις αρχές του 2012, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εγκληματική αμέλεια, αν το κοινοβούλιο τους παραπέμψει σε δίκη».

Αυτό που φαίνεται από τις επιστολές του πρώην υπουργού είναι πως αυτά που επισημαίνει σε εκείνους, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα είχε αναφέρει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Μάλιστα, στις επιστολές αναφέρει ότι έδωσε οδηγίες για τη διερεύνηση της λίστας, κάτι όμως που τον διαψεύδουν οι αρμόδιοι φορείς και συγκεκριμένα Καπελέρης και Διώτης, που υποστηρίζουν πως ποτέ δεν έλαβαν εντολή για έρευνα της λίστας.

Επιστολή του Γ. Παπακωνσταντίνου στον Economist:

Στο άρθρο σας με τίτλο «A national sport no more» σωστά γράφετε ότι ως Υπουργός Οικονομικών ήμουν εκείνος που ζήτησε την αποκαλούμενη «λίστα Lagarde» με Έλληνες κατόχους τραπεζικών λογαριασμών σε Ελβετική τράπεζα, και παρέδωσα τους 20 μεγαλύτερους (που αποτελούσαν περίπου το ήμισυ του συνόλου των καταθέσεων) στο ΣΔΟΕ για μια πρώτη διερεύνηση. Πράγματι διαπιστώθηκε ότι ήταν ύποπτοι φοροδιαφυγής, όπως αναφέρετε. Αλλά είναι εντελώς αναληθές ότι «ποτέ δεν ασχολήθηκα περαιτέρω με το θέμα». Ακριβώς το αντίθετο ισχύει, δεδομένου ότι έδωσα σαφείς οδηγίες προς την κατεύθυνση της διερεύνησης. Τις επανέλαβα κατά την παράδοση της πλήρους λίστας στο νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ (κάτι το οποίο επιβεβαίωσε κι ο ίδιος στην ακρόασή του στη Βουλή). Λίγο αργότερα έφυγα από το Υπουργείο μετά τον ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου. Η πληροφορία συνεπώς ποτέ δεν «χάθηκε», όπως ισχυρίζεστε, καθώς παρέδωσα όλα τα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές (και φυσικά έκτοτε έχουν διαρρεύσει και τα ονόματα έχουν δημοσιευθεί). Είναι σαφές βέβια ότι δεν έγινε σωστή διερεύνηση.

Η συζήτηση σχετικά με το χειρισμό της «λίστα Lagarde» επίσης σκιάζει το γεγονός ότι ήταν κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας ως Υπουργός Οικονομικών που η Ελλάδα επιτέλους άρχισε σοβαρά να αντιμετωπίζει την φοροδιαφυγή, με ποινές φυλάκισης για τους φοροφυγάδες, τη δήμευση της περιουσίας τους, με τη θέσπιση του Οικονομικού Εισαγγελέα, τη δημιουργία ειδικών φορολογικών δικαστηρίων, καθώς και με την πλήρη άρση του τραπεζικού απορρήτου. Τα μέτρα αυτά βρήκαν σημαντική αντίσταση τότε και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης και της Νέας Δημοκρατίας του κ. Σαμαρά, τα καταψήφισαν στη Βουλή. Είναι, ωστόσο οι αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν τότε που έχουν οδηγήσει επώνυμους στη φυλακή για φορολογικές παραβάσεις – για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Επιστολή του Γ. Παπακωνσταντίνου στους Financial Times:

Το άρθρο σας «

Keywords
Τυχαία Θέματα