Ακίνητα 200 εκ. ευρώ πουλήθηκαν σε ξένους μέσα σε 12 μήνες

Ακίνητα, αξίας 200 εκατ. ευρώ, αγοράστηκαν τους τελευταίους 12 μήνες από ξένους στην Ελλάδα, κάποια εκ των οποίων με τη μέθοδο της βίζας.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο πλαίσιο της 15ης έκθεσης Prodexpo για την εγχώρια αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, οι αιτήσεις για αγορά ακινήτων με τη μέθοδο της έκδοσης βίζα είναι πολύ περισσότερες από τις αντίστοιχες για αγορές ακινήτων σε άλλες χώρες που χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο (π.χ. Κύπρος).

Από την

πλευρά του, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ζητήσει από τον ΟΟΣΑ να καταρτίσει ένα μοντέλο εκμετάλλευσης για την αξιοποίηση των ακινήτων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, προκειμένου η πολιτεία να τον χρησιμοποιήσει ως «μπούσουλα» για την επόμενη δεκαετία.

Πέραν των κινήσεων της πολιτείας, και η αγορά ακινήτων απαιτεί έναν «οδικό χάρτη» για την ανάπτυξη του χώρου τα επόμενα χρόνια, με έμφαση σε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τουλάχιστον 20 χρόνια, καθώς από το 2009 έως σήμερα έχουν ψηφισθεί τουλάχιστον 20 διαφορετικά νομοσχέδια, και νομοθετικών παρεμβάσεων γύρω από τον κλάδο.

Στον τομέα της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, το σύνολο των ομιλητών συμφώνησε ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει συντονισμός μεταξύ ΟΤΑ, υπουργείων, και αρμόδιων δημοσίων φορέων. Σαν αποτέλεσμα, η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ παραμένει εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Τέλος, στον τομέα των Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, (ΑΕΕΑΠ), η αγορά ζητά σταθερό θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους, ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και επενδύσεων και να προσελκύσει επενδύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα