Αίμα και τρόμος από τις ληστρικές επιδρομές σε σπίτια

Τα Capital Controls εκτός από τα πάμπολλα προβλήματα στις επιχειρήσεις (διαθεσιμότητες υπαλλήλων, εκ περιτροπής εργασία, υποχρεωτική αργία κ.α.) οδήγησαν και σε αύξηση των επιδρομών σε σπίτια!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ο φόβος των καταθετών, ακριβώς για την αποφυγή των συνεπειών της επιβολής τους και οι συνεχείς τραπεζικές αναλήψεις έφεραν στα σπίτια κάπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ και μαζί τους ληστές των αναλήψεων!

Η δολοφονία του εστιάτορα στην Ύδρα

Το φετινό καλοκαίρι

«μάτωσε» από την απάνθρωπη δράση της πολυμελούς συμμορίας των Γεωργιανών κακοποιών, που προκάλεσαν το πανελλήνιο με την δολοφονία πασίγνωστου εστιάτορα της Ύδρας Μανώλη Οικονόμου και το βασανισμό της 58χρονης συζύγου του.

Αποκαλυπτική είναι η κατάθεση που έδωσε λίγες μόλις ώρες μετά το συμβάν η σύζυγος του θύματος και συνιδιοκτήτρια της ταβέρνας: «Στις 2.30 π.μ. είχα ήδη ξαπλώσει και με πήρε ο ύπνος. Ξαφνικά ξύπνησα και συνειδητοποίησα ότι δύο άνδρες με κρατούσαν και με πίεζαν για να μη σηκωθώ από το κρεβάτι, δένοντάς μου το στόμα και τα μάτια με πανί λέγοντάς “μη φωνάζεις, μη φωνάζεις, πού έχεις τα λεφτά;”. Ταυτόχρονα, κατάλαβα ότι ο σύζυγός μου, που κοιμόταν στο σαλόνι, προσπαθούσε να φωνάξει και να αμυνθεί. Στο σπίτι υπήρχε ένα αμυδρό φως από το καντήλι της κουζίνας και δεν πρόλαβα να δω πρόσωπα».

Η 58χρονη ολοκλήρωσε την κατάθεσή της, λέγοντας στους αστυνομικούς ότι «όταν κατάφερα να λυθώ, διαπίστωσα ότι στον καναπέ ήταν ο σύζυγός μου, αναίσθητος, δεμένος χειροπόδαρα, με το πανί στο στόμα και τα μάτια. Κατάλαβα ότι ήταν νεκρός». Για την υπόθεση συνελήφθησαν επτά σεσημασμένοι Γεωργιανοί και αναζητούνται δύο.

Όμως, εκτός από τη συνταρακτική υπόθεση, που θα «κλείσει» μόνο με τη σύλληψη και των «εγκεφάλων», ενός «σκληρού» Γεωργιανού κακοποιού και μιας ξανθιάς γυναίκας, που διέφυγαν από το νησί με τα χρήματα της ληστείας, στην Ασφάλεια έχει σχηματιστεί ένας ογκώδης φάκελος παρόμοιων επιθέσεων με στόχο το χρήμα των αναλήψεων.

Ομάδες αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής έχουν ανοιχτούς, καθημερινά, στα γραφεία τους, αρκετούς φακέλους, που περιλαμβάνουν στοιχεία για αιματηρές ληστείες και διαρρήξεις με λεία εκατομμύρια ευρώ, που διαπράχθηκαν εν μέσω capital controls και από τους οποίους λείπουν οι… δράστες.

Ληστεύουν χωρίς να αφήνουν ίχνη…

Ένας δεύτερος φάκελος, που ερευνούν οι αστυνομικοί, αναφέρεται σε διάρρηξη που έγινε την 17η Ιουλίου σε διαμέρισμα 5ου ορόφου επί της λεωφόρου Ποσειδώνος στο Παλαιό Φάληρο.

Από τον φάκελο της υπόθεσης προκύπτει ότι οι δράστες μπήκαν στο διαμέρισμα 62χρονου και χωρίς να αφήσουν ίχνη παραβίασης πήραν 151.000 ευρώ σε μετρητά, τρία κουτιά με 500 χρυσές λίρες και 18.000 δολάρια, που ο 62χρονος κρατούσε κρυμμένα στο σπίτι του.

Άλλο παρόμοιο συμβάν κατεγράφη αρχές Ιουλίου σε διαμέρισμα της οδού Σπευσίππου, στο Κολωνάκι. Οι διαρρήκτες χρησιμοποίησαν κλειδί «πασπαρτού» και το Σαββατοκύριακο 3-5 Ιουλίου παραβίασαν το διαμέρισμα 71χρονης και από εντοιχισμένο χρηματοκιβώτιο στο υπνοδωμάτιο αφαίρεσαν χρήματα και κοσμήματα αξίας πάνω από 100.000 ευρώ. Το ίδιο διάστημα, χρηματοκιβώτιο με διαμάντια, αξίας 700.000 ευρώ, αφαίρεσαν άγνωστοι από το σπίτι επιχειρηματία στον Αγ. Στέφανο.

30-50 φόνοι ετησίως διαπράττονται στη διάρκεια ληστειών

Υπολογίζεται ότι από τους 110-120 φόνους, που καταγράφονται ετησίως, οι 30-50 αποδίδονται σε θανάτους στη διάρκεια ληστειών. Από τις ληστείες στα σπίτια εξιχνιάζεται ποσοστό 30% και οι δράστες, που εντοπίζονται, είναι κατά 60% ημεδαποί, για τους οποίους ωστόσο εκτιμάται ότι είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν. Εκείνο που έχει θορυβήσει τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι οι ληστρικές επιθέσεις σε σπίτια, ύστερα από μία τριετία, κατά την οποία σημείωσαν μείωση, εμφανίστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 να παρουσιάζουν αύξηση της τάξης άνω του 10%, και κυρίως τις τελευταίες εβδομάδες, που υπήρχε η μαζική ανάληψη μεγάλων ποσών από τράπεζες. Μάλιστα, οι αστυνομικοί μιλούν για τον κίνδυνο «τα σεντούκια στο σπίτι να σκοτώσουν».

Κεντρικός ο ρόλος της γεωργιανής μαφίας στις ληστείες

Οι αστυνομικοί αποδίδουν κεντρικό ρόλο στα μέλη της γεωργιανής μαφίας, τα οποία δρουν οργανωμένα και ασκούν υπέρμετρη βία στα θύματά τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και υπό το φόβο εμπλοκής ορισμένων εξ αυτών σε νέο κύμα αιματηρών εισβολών σε σπίτια τους ερχόμενους μήνες, η ΕΛ.ΑΣ. έχει καταρτίσει μια λίστα 50 γεωργιανών ποινικών, που επίκειται να αποφυλακιστούν στο άμεσο μέλλον (σ.σ. κυρίως με βάση τις διατάξεις του τελευταίου Νόμου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «περί αποσυμφόρησης των φυλακών»).

Για αυτόν τον λόγο υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν έλθει σε συνεννόηση με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να υπάρχει άμεση απέλαση των αλλοδαπών, που θα αποφυλακιστούν, αλλά και σχετική ενημέρωση της Interpol. Και όχι αυτοί να μείνουν στάσιμοι στη χώρα μας και να επανέρχονται στην εγκληματική δράση τους, όπως συνέβη με τους περισσότερους από τους 7 δράστες της δολοφονίας στην Ύδρα, που είτε είχαν αποφυλακιστεί με συνοπτικές διαδικασίες με «θολούς» περιοριστικούς όρους ή είχαν συλληφθεί για παρόμοια αδικήματα και είχαν αφεθεί αμέσως ελεύθεροι.

Παρόμοιος σχεδιασμός υπάρχει και για άλλους 200 ποινικούς άλλων εθνικοτήτων, που αναμένεται να αποφυλακιστούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ εποπτεία θα υπάρξει και σε 50 Έλληνες, με παρόμοια εγκληματική δράση, που είναι σήμερα στις φυλακές.

Κάθε χρόνο σημειώνονται περίπου 1.000-1.200 ληστείες σε σπίτια σε όλη την Ελλάδα, από τις οποίες υπολογίζεται ότι σε ποσοστό περίπου 10%-20% χρησιμοποιείται ακραία βία σε βάρος των ανθρώπων, που εγκλωβίζονται μέσα σε αυτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα