Αιχμάλωτοι Ρώσοι στρατιώτες: «Λαέ, κλείσε την τηλεόραση, μην ακούς τον Πούτιν»

Έκκληση στους συμπολίτες τους να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία έκαναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου στο Κίεβο.«Ρώσοι, κάντε ό,τι είναι δυνατό για να σταματήσετε αυτόν τον πόλεμο. Ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία τον χρειάζονται. Μόνο ο Πούτιν χρειάζεται αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο αιχμάλωτος πολέμου Andriy Chuvatarevsky σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Interfax-Ukraine. Κάλεσε επίσης τους συμπολίτες του να πάνε σε συλλαλητήρια και να κλείσουν

δρόμους ομοσπονδιακής σημασίας για να αποτρέψουν τη διέλευση ρωσικού εξοπλισμού.

«Προσπαθήστε να ενημερώσετε τον πρόεδρο, πάρτε τον στρατό μακριά από τον εξοπλισμό για να μην πάνε και βομβαρδίσουν πολίτες. Εάν βγείτε στους δρόμους, ο πρόεδρος θα αποφασίσει να αποσύρει τα στρατεύματα. Τότε δεν θα υπάρξει πόλεμος», πρόσθεσε. Ερωτηθείς από το πρακτορείο εάν κατανοούσε τα κίνητρα της ρωσικής ηγεσίας να εισβάλει στην Ουκρανία, ο Chuvatarevsky απάντησε αρνητικά. «Δεν ξέρω για ποιο σκοπό. Πιθανότατα, χρειάζεται απλώς εδάφη. Δεν τον χρειαζόμαστε (τον πόλεμο)», είπε.

«Κανείς δεν θέλει να πολεμήσει στο στρατό. Δεν υπήρχε καμία επιθυμία να πάμε …Νιώθουμε μίσος για την ηγεσία που μας έστειλε εδώ. Καταλαβαίνουμε ότι μας πέταξαν εδώ σαν μικρά ζώα προς όφελος της κυβέρνησης» είπε ο αιχμάλωτος πολέμου. Κάλεσε επίσης τους ξένους δημοσιογράφους στην αίθουσα να διαδώσουν τις πληροφορίες ώστε οι πρόεδροί τους να μπορούν να επηρεάσουν τον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο. «Ελπίζουμε πολύ σε αυτό», πρόσθεσε ο Chuvatarevsky. Σύμφωνα με έναν άλλο αιχμάλωτο στρατιώτη, τον Mikhail Kulikov, οι Ρώσοι πολίτες πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να εμποδίσουν τα παιδιά της Ρωσίας και της Ουκρανίας από το να υποφέρουν.

Λαέ της Ρωσίας, ξεσηκώσου!

«Λαέ της Ρωσίας, ξεσηκώσου! Εδώ είναι τα παιδιά σου. Εδώ επίσης υποφέρουν τα παιδιά του ουκρανικού λαού. Δεν χρειάζεται να φοβάσαι κανέναν. Ο ουκρανικός λαός δεν φοβάται κανέναν. Θα υπερασπιστεί τη γη του. Και εγώ έχω επίσης δύο μικρά παιδιά στο σπίτι. Γονείς, κλείστε τους δρόμους, μην αφήνετε τα παιδιά σας να φύγουν, κάντε τα πάντα για να αναγκάσετε τα ρωσικά στρατεύματα να γυρίσουν πίσω», είπε ο Kulikov.

Με τη σειρά του, ο κρατούμενος Dmitry Gagarin είπε στην οικογένειά του και στους φίλους του στη Ρωσία να μην ακούν τη ρωσική προπαγάνδα.«Θα ήθελα όλος ο λαός της Ρωσικής Ομοσπονδίας να ακούσει ότι όλα στην Ουκρανία δεν είναι όπως λέγονται στη ρωσική τηλεόραση. Δεν υπάρχουν Ναζί εδώ. Υπάρχει ένας απλός ειρηνικός λαός που έχει ενωθεί τώρα εναντίον ενός ατόμου – του Πούτιν. Θα ήθελα να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Τίποτα δεν είναι όπως δείχνουν τα μέσα ενημέρωσης», είπε.«Λαέ, κλείσε την τηλεόραση, μην ακούς τον Πούτιν. Οι μόνοι εγκληματίες εδώ είναι αυτοί που ήρθαν από τη Ρωσία…Ο άμαχος πληθυσμός, τα παιδιά και οι βετεράνοι που, μαζί με τη Ρωσία, ανακατέλαβαν όλα αυτά τα εδάφη από τη ναζιστική Γερμανία πεθαίνουν εδώ», πρόσθεσε ο Gagarin.

Συνολικά δέκα στρατιώτες παραδόθηκαν οικειοθελώς και μίλησαν στη συνέχεια στη συνέντευξη Τύπου. Καθένας από αυτούς σημείωσε την καλή συμπεριφορά και την ευκαιρία, που είχε να επικοινωνήσει με τους συγγενείς του.Κάποιοι από αυτούς που μίλησαν δήλωσαν κατηγορηματικά πως δεν θέλουν να επιστρέψουν στη Ρωσία και πλέον φοβούνται για τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με τους ίδιους, δε, οι στρατιωτικοί μέχρι τον βαθμό του λοχία είχαν ενημερωθεί μόνο για αποστολή σε στρατιωτικές ασκήσεις.

Με πληροφορίες του Interfax-Ukraine

Keywords
Τυχαία Θέματα