Αγωνία και πανικός στις ΗΠΑ: Μια ανάσα από τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Οι πιο βάρβαρες, οι πιο βαριές εκλογές φτάνουν στο τέλος τους, με μια προεκλογική και δηλητηριώδη εκστρατεία που κούρασε την Αμερική, η οποία αγωνία μέχρι την τελική ανακοίνωση. Σε λίγο θα «σφυρίξει» το τέλος και θα ανακοινωθεί αυτός που θα κρατήσει τη χώρα στα χέρια του. Η νύχτα ήταν σκληρή και λεπτό προς λεπτό η ήπειρος παρακολουθούσε τις εξελίξεις που ήταν γεμάτες από ανατροπές.

Έκπληξη ήταν ο αριθμός ρεκόρ των ψηφοφόρων στην πρώιμη ψηφοφορία

των εκλογών, ενώ η κινητοποίηση της κοινότητας των ισπανόφωνων από την αρχή καταγράφηκε σαν μια μεγάλη ώθηση για τη νίκη της Χίλαρι Κλίντον. Μια νύχτα θρίλερ όμως έφερε τη μία ανατροπή μετά την άλλη και τα ξένα μέσα μιλούν για μια ιστορική ισοπαλία τουλάχιστον ανάμεσα στους δύο μονομάχους.

Οι Δημοκρατικοί χάνουν μπροστά από τα μάτια τους την πλειοψηφία στη Γερουσία, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να κερδίσουν τις πιο σημαντικές έδρες στις Πολιτείες του Ουισκόνσιν, της Βόρειας Καρολίνας, της Ιντιάνα και της Φλόριντα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το αποτέλεσμα αυτό εξέπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες που θεωρούσαν δεδομένη τη νίκη της Χίλαρι στις έδρες που θεωρούνται «κλειδιά» για τον Λευκό Οίκο.

Οι δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη στήθος με στήθος και όλα μοιάζουν να ανατρέπονται! Ο Ντόναλντ Τραμπ που τα στοιχήματα τον ήθελαν να χάνει, κατάφερε να επικρατήσει στις κρισιμότερες πολιτείες και βρίσκεται πολύ κοντά στον Λευκό Οίκο.

Οι πολιτείες που κέρδισε ο Τραμπ ως τώρα:

Την Αλαμπάμα, το Άρκανσας, την Φλόριντα, την Τζώρτζια, το Αϊντάχο, την Ιντιάνα, την Αϊόβα, το Κάνσας, το Κεντάκι, την Λουιζιάνα, το Μισσισσίπι, το Μιζούρι, την Μοντάνα, τη Νεμπράσκα, την Βόρεια Καρολίνα, τη Βόρεια Ντακότα, το Οχάϊο, την Οκλαχόμα, τη Montana, Nebraska, τη Νότια Ντακότα, τη Νότια Καρολίνα, το Τενεσί, το Τέξας, την Γιούτα, την Δυτική Βιρτζίνια και το Γουαιόμινγκ.

Η Κλίντον κερδίζει:

Την Καλιφόρνια, το Κολοράντο, το Κονέκτικατ, το Ντέλαγουερ, την Χαβάη, την Ουάσινγκτον, το Ιλλινόι, το Μέριλαντ, την Μασαχουσέτη, το Νιού Τζέρσει, το Νεο Μεξικό, τη Νέα Υόρκη, το Ορεγκον, το Ρόουντ Αιλαντ, την Βιρτζίνια και το Βερμόντ.

Ετσι, η Κλίντον συγκεντρώνει 209 εκλέκτορες και ο Τράμπ 244, όταν η προεδρεία θέλει 270.

Ο Τραμπ πλησιάζει όλο και περισσότερο το οβάλ γραφείο και οι λάτρεις της Χίλαρι ξεσπούν σε δάκρυα, μιας και όλη η παγκόσμια κοινότητα υπέγραφε τη σίγουρη νίκη της, με διαφορά που σαρώνει. Οι ψηφοφόροι παρακολουθούν τα αποτελέσματα με απόλυτη αγωνία και στα πρόσωπα τους βλέπει κανείς τη θλίψη και τον φόβο για όσα θα έρθουν αν ο εκκεντρικός μεγιστάνας αναλάβει την ηγεσία της Αμερικής.

Ένα tweet που ανέβασε η Κλίντον προβλημάτισε τους θαυμαστές και μεταφράστηκε σαν μήνυμα παραδοχής της ήττας της. Η υποψήφια των Δημοκρατικών, απευθυνόμενη σε όσους την στήριξαν, έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter: «Αυτή η ομάδα έχει τόσα πολλά για τα οποία πρέπει να είναι υπερήφανη. Ότι κι αν συμβεί απόψε, σας ευχαριστώ για όλα», με τους αντιπάλους να τρίβουν τα χεράκια τους.

Η Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται στο ξενοδοχείο Peninsula ενώ ο Τραμπ με τους θαυμαστές του παραμένει «στην »αίθουσα επιχειρήσεων» σε απόσταση μόλις δύο λεπτών από την αντίπαλο του.

Πανικός όμως επικρατεί και στις αγορές που τρέμουν στην ιδέα της νίκης του Ρεπουμπλικάνου κροίσου. Μετά την ανακοίνωση του FBI που αθώωνε τη Χίλαρι για την υπόθεση των επίμαχων μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο, το αμερικάνικο νόμισμα παρουσίασε κατακόρυφη αύξηση. Οι απειλές του Τραμπ πως θα «σκίσει» τις εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ με τους εταίρους της, τον παρουσιάζουν στους επενδυτές σαν έναν απρόβλεπτο και επικίνδυνο πολιτικό.

Πριν την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, το δολάριο καταγράφει πτώση 3,5% έναντι του γεν, έναντι του ευρώ κατά 1,8% και 2% έναντι του ελβετικού φράγκου, ενώ ο χρυσός όλο και «ανεβαίνει».

Μία από τις πιο βάρβαρες εκλογικές αναμετρήσεις, φτάνει στο τέλος της «παραδίδοντας» στον Λευκό Οίκο τον επόμενο πρόεδρο. Η Αμερική γυρίζει σελίδα και μέχρι το σφύριγμα της λήξης, όλα μπορεί να συμβούν.

Το άρθρο Αγωνία και πανικός στις ΗΠΑ: Μια ανάσα από τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα