Αυξήθηκε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά στη χώρα μας

Κατά 5,2% αυξήθηκε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα το 2014, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση των χωρών της Ε.Ε. με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού

ρεύματος. Πρώτη με διαφορά είναι η Γαλλία (+10,2%), ενώ ακολουθούν το Λουξεμβούργο (+5,6%) και η Ιρλανδία (5,4%).

Από την άλλη πλευρά, η πιο αξιοσημείωτη μείωση τιμών παρατηρήθηκε στη Μάλτα (-26,2%).

Στην Ελλάδα, η μέση τιμή ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 ήταν 17,9 ευρώ ανά 100 kWh, ενώ σε ολόκληρη την Ε.Ε. ήταν 20,8 ευρώ ανά 100 kWh. Η χαμηλότερη μέση τιμή παρατηρήθηκε στη Βουλγαρία, με 9 ευρώ ανά 100 kWh, και η υψηλότερη στη Δανία, με 30,4 ευρώ.

Σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ενιαίος τρόπος υπολογισμού βιωτικού επιπέδου), η χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφεται στη Φινλανδία (12,4 μονάδες ανά 100 kWh) και η υψηλότερη στη Γερμανία (28,2 μονάδες ανά 100 kWh). Στην Ελλάδα η τιμή αυτή διαμορφώνεται στις 20,8 μονάδες, ακριβώς όσο και στο συνολικό επίπεδο της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το μερίδιο των φόρων και των εισφορών στο σύνολο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών διαφέρει σημαντικά ανάμεσα στα κράτη – μέλη, με τις διαφορές να ξεπερνούν ακόμα και το 50%.

Στη Δανία και τη Γερμανία, το 57% και 52%, αντίστοιχα, της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελείται από φόρους και εισφορές, ενώ στη Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο το εν λόγω ποσοστό δεν ξεπερνάει το 5%. Κατά μέσο όρο στην Ε.Ε., οι φόροι και οι εισφορές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο (32%) των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών, όσο ακριβώς και στην Ελλάδα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα