Αυτός είναι ο χάρτης με τα εννέα οικόπεδα με πιθανά κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου στη νότια Κρήτη

Εννέα από τα 20 συνολικά θαλάσσια οικόπεδα που παρουσιάστηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στο συνέδριο του Λονδίνου αφορούν την πολλά ελπιδοφόρα και υποσχόμενη περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Ταυτόχρονα θα δημοπρατηθεί και μια περιοχή στα νότια της Πελοποννήσου, ενώ τα υπόλοιπα 10 «οικόπεδα» αφορούν στο Ιόνιο και εκτείνονται μέχρι τα διαπόντια νησιά.

Το σάιτ «tanea.gr» δημοσιεύει τη φωτογραφία από το συνέδριο του Λονδίνου με τα οικόπεδα που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές και εταιρείες.

Η

παρουσίαση ονομάζεται «Δυτική Ελλάδα και Νότια Κρήτη : Μια περιοχή για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην καρδιά της Μεσογείου», και γίνεται από τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη μαζί με συνεργάτες του, ενώπιον 150-200 στελεχών της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς.

Αμέσως μετά η προκήρυξη θα σταλεί προς δημοσίευση στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (European Gazette), οπότε και θα ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός για τον πρώτο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων στις ελληνικές θάλασσες.

Η επιλογή του Λονδίνου για την παρουσίαση των πιο πρόσφατων ευρημάτων σχετικά με την ύπαρξη υδρογοναθράκων στις θάλασσές μας, μαζί με τα «οικόπεδα» που θα «βγουν» σε διαγωνισμό, δεν έγινε τυχαία. Το Λονδίνο αποτελεί το ευρωπαϊκό επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο της αγοράς υδρογονανθράκων.

Στο παιχνίδι και η Κρήτη

Εκτός από τη Δυτική Ελλάδα, το ενδιαφέρον στρέφεται και στην Κρήτη, όπου πρόσφατες αναλύσεις έχουν δείξει ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές μεγάλης κλίμακας, με πιο πιθανές τις συγκεντρώσεις φυσικού αερίου, σε απόσταση 30-40 χλμ. από τη στεριά, στα δυτικά της Γαύδου και στα ΝΑ της Ιεράπετρας.

Εκτός των 9 οικοπέδων της Ν. Κρήτης, τα υπόλοιπα οικόπεδα βρίσκονται στη ζώνη που ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και Αντιπαξούς, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.

Ένα άλλο μεγάλο μέρος οικοπέδων βρίσκεται στη ζώνη που εκτείνεται από τα δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι το Κατάκολο, ενώ μια τρίτη ζώνη βρίσκεται στα ανοιχτά του Κατάκολου, κοντά στην περιοχή όπου έχει ήδη δοθεί σε κοινοπραξία για έρευνες.

Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το θετικό “τάιμινγκ” που επικρατεί στην περιοχή και έχει φέρει την Ανατολική Μεσόγειο στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος της πετρελαϊκής αγοράς (σσ: ευρήματα σε Ισραήλ, Κύπρο, προκήρυξη γύρου παραχωρήσεων σε Κροατία, Μαυροβούνιο, κλπ).

Συμμετοχή στο συνέδριο του Λονδίνου έχουν δηλώσει πάνω από 30 πετρελαϊκές και περισσότερα από 150 στελέχη της αγοράς, τα οποία θα πραγματοποιήσουν και “τετ α τετ” συναντήσεις με στελέχη τόσο της Νορβηγικής PGS (σσ: της εταιρείας που διεξήγαγε πέρυσι για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου τις έρευνες σεισμικών στις ελληνικές θάλασσες), του Γαλλικού Ινστιτούτου BEICIP Franlab (σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για τους υδρογονάνθρακες) και της αντιπροσωπείας του ΥΠΕΚΑ.

Στο συνέδριο συμμετέχουν στελέχη από τους αποκαλούμενους και “oilmajors”, δηλαδή τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η βρετανική BP, η αγγλοολλανδική Shell, οι αμερικανικές Exxon Mobil και Chevron και η ιταλική Eni.

Δυνατή εκπροσώπηση υπάρχει και από μεσαίου μεγέθους εταιρείες, όπως οι Ιταλικές Edison, και Enel, η Ισπανική Repsol, η Ισραηλινή RatioOil, βρετανικές και καναδικές εταιρείες, ενώ υπάρχουν και ενδιαφέροντα κοινοπρακτικά σχήματα όπως αυτό της βρετανικής Nexen στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας έχει μπει η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Κίνας CNOOC. Από την Ασία το παρόν δίνει επίσης και η γιαπωνέζικη Nippon.

Πάντως η επίσπευση των διαδικασιών είναι απαραίτητη τόσο για την προκήρυξη του διαγωνισμού, όσο και προκειμένου να βρεθούν αγοραστές για τα δεδομένα της νορβηγικής PGS, της εταιρείας που επί ένα χρόνο διεξήγαγε τις πολυδάπανες σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη. Με βάση τα όσα έχουν γίνει επισήμως μέχρι σήμερα γνωστά, δύο εταιρείες έχουν αγοράσει τα πακέτα των ερευνών, η γαλλική Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

The post Αυτός είναι ο χάρτης με τα εννέα οικόπεδα με πιθανά κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου στη νότια Κρήτη appeared first on Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα