Άδεια οπλοφορίας Ουκρανία: Σε πλήρη ετοιμότητα η χώρα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται η Ουκρανία. Η απόφαση ελήφθη από το ουκρανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και μένει να επικυρωθεί, αργότερα σήμερα, από το ουκρανικό κοινοβούλιο. H κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα καλύπτει όλη τη χώρα εκτός από τα εδάφη στις αυτοανακηρυχθείσες “λαϊκές δημοκρατίες” του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ όπου ο ουκρανικός στρατός συγκρούεται με τους φιλορώσους αυτονομιστές. Το ουκρανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνεδρίασε αφότου η Ρωσία,

μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτοαποκαλούμενων “λαϊκών δημοκρατιών” Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ, άρχισε να μετακινεί στρατεύματα στα εδάφη που κατέχουν οι αυτονομιστές. Ο Αλεξέι Ντανίλοφ, ο γραμματέας του συμβουλίου, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κάνει ελέγχους, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στην κυκλοφορία και απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ωστόσο, επί του παρόντος οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας θα επιβληθούν μόνο σε περίπτωση αυξημένης ρωσικής επιθετικότητας. Παράλληλα, από το πρωί έχει ξεκινήσει γενική επιστράτευση όλων των ανδρών ηλικίας 18 – 60 ετών. Το πρώτο κύμα 36.000 εφέδρων έχει ήδη παρουσιαστεί.

Άδεια οπλοφορίας με το νόμο

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση ένα σχέδιο νόμου που προβλέπεται να δίνει την άδεια στους Ουκρανούς να φέρουν πυροβόλα όπλα και να ενεργούν για αυτοάμυνα. “Η υιοθέτηση αυτού του νόμου είναι πλήρως προς το συμφέρον του κράτους και της κοινωνίας”, ανέφεραν σε σημείωμα οι συντάκτες του σχεδίου νόμου, προσθέτοντας ότι ο νόμος ήταν απαραίτητος λόγω “υφιστάμενων απειλών και κινδύνων για τους πολίτες της Ουκρανίας”.

Κάθε περιφέρεια της Ουκρανίας θα επιλέγει τα μέτρα που θα λαμβάνει

Η Ουκρανία έχει σχεδόν 500.000 βετεράνους με εμπειρία πρώτης γραμμής στα ανατολικά, επομένως δυνητικά έχει ακόμα μια μεγάλη δεξαμενή αξιόμαχων που θα μπορούσε να καλέσει. Ο Αλεξέι Ντανίλοφ είπε επίσης ότι κάθε περιφέρεια της Ουκρανίας θα μπορεί να επιλέξει ποια συγκεκριμένα μέτρα θα εφαρμόσει, “ανάλογα με το πόσο απαραίτητα μπορεί να είναι”.

“Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει περιορισμό ορισμένων τύπων μεταφοράς, αυξημένους ελέγχους οχημάτων ή να γίνεται έλεγχος στοιχείων ταυτότητας στους πολίτες”, όπως πρόσθεσε, αποκαλώντας το ένα “προληπτικό” μέτρο. Παράλληλα, η Ουκρανία προέτρεψε τους Ουκρανούς πολίτες που ζουν στη Ρωσία, που υπολογίζεται ότι είναι έως και τρία εκατομμύρια άνθρωποι, να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.

Πολίτες με το όπλο στη σκανδάλη μέσα στα σπίτια τους

Ουκρανοί πολίτες που βιώνουν καθημερινά την αγωνία της απειλής πολέμου να επικρέμεται, ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπαθώντας να διατηρήσει κλίμα ηρεμίας στη χώρα προβαίνει σε καθησυχαστικές δηλώσεις. Η Μαριάνα Ζάγκλο δεν θυμίζει σε τίποτα στρατιωτικό. Είναι 52 ετών, εργάζεται στο μάρκετινγκ αλλά δηλώνει έτοιμη να κάνει “ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί” τη χώρα της. “Ως μητέρα δεν θέλω τα παιδιά μου να κληρονομήσουν τα προβλήματα της Ουκρανίας ή να ζουν με απειλές. Είναι καλύτερα να κάνω κάτι τώρα”, είπε στους δημοσιογράφους του Time δείχνοντάς τους την καραμπίνα τύπου Zbroyar Z-15 που πρόσφατα αγόρασε.

Ukrainian mother, 52, buys a huge sniper rifle to fight Russian invasion https://t.co/bLhurkszhf

Daily Mail Online (@MailOnline) January 26, 2022

Οι προετοιμασίες είναι εντατικές. Εργαζόμενοι σε εργοστάσια και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα στην πόλη Λβιβ, λαμβάνουν εκτάκτως εκπαίδευση στη χρήση όπλων. Δεν εξαιρείται κανείς από αυτή την εκπαίδευση ώστε να είναι σε θέση, εφόσον χρειαστεί, όλοι να μπορούν να υπερασπιστούν βασικές υποδομές της χώρας. Ακόμα και μεγάλης ηλικίας πολίτες, πρέπει να είναι σε θέση να χειριστούν όπλα. Οι στρατιωτικοί γιατροί του ουκρανικού στρατού βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή. Έμψυχο δυναμικό και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός είναι σε ετοιμότητα.

Η Νάστια, είναι 21 ετών και ανήκει στο υγειονομικό σώμα του στρατού της Ουκρανίας. Φυλά σκοπιά μέσα στο στρατιωτικό ασθενοφόρο στην ζώνη που χωρίζει την αυτοαποκαλούμενη “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ” με το ουκρανικό έδαφος, λίγο έξω από το χωριό Πίσκι.

Η ζωή στην αλλη πλευρά – Τι κάνουν οι κάτοικοι της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ”

Στην αυτοανακηρυχθείσα “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ” η πολεμική ετοιμότητα είναι διαρκής. Για τους κατοίκους, η θέα ενόπλων που περιπολούν ή αφισών που καλούν σε εγρήγορση απέναντι στον “εχθρό” είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Η απειλή του πολέμου δεν σταματά όλες τις καθημερινές δραστηριότητες. Ένας άνδρας συνεχίζει την αγαπημένη του ασχολία: το ψάρεμα στα παγωμένα νερά του ποταμού Κάλμιους γύρω από τις όχθες του οποίου είναι χτισμένη η πόλη του Ντονέτσκ, με πληθυσμό σχεδόν 1 εκατ. κατοίκους.

Keywords
Τυχαία Θέματα