Α. Τσίπρας: «Στις ΗΠΑ βρήκαμε πιο ευήκοα ώτα απ΄ότι στην Ευρώπη»

Τους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας συνάντησε στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στην ομιλία του προς αυτούς αναφέρθηκε στη μάχη που έδωσε και εξακολουθεί να δίνει η χώρα μας τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε διεθνές επίπεδο, ενώ μίλησε και για την στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την αμερικανική κυβέρνηση. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του πρωθυπουργού ότι στην αμερικάνικη

κυβέρνηση υπήρχαν πολύ πιο ευήκοα ώτα από αυτά στην Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να διευθετηθεί με δίκαιο τρόπο το θέμα της απομείωσης του χρέους, το οποίο χαρακτήρισε ως μη βιώσιμο και δυσβάσταχτο για τον ελληνικό λαό.

«Αυτή η μάχη αυτή δεν έχει τελειώσει καθώς η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα μία τέτοιας διευθέτησης, αλλά αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε και να τη δώσουμε ενωμένοι όλοι οι Έλληνες όλες οι δυνάμεις του Ελληνισμού μέσα κι έξω από τη χώρα», ήταν τα λόγια του κ. Τσίπρα ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα τη βοήθεια των ομογενών προς τη χώρα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. λέγοντας πως οι ομογενείς είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ που παίζει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται για την Ελλάδα.

«Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι οι Έλληνες της διασποράς και οι ομογενείς μας στις ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερη έγνοια για την πατρίδα και τα τεκταινόμενα, απ’ ότι κι εμείς που μένουμε στην Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός υπήρξε το θύμα επιλογών που οδήγησαν σε σταδιακή άρση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και οδήγησαν στην ανάγκη ενός δανεισμού που είχε ως συνέπεια την εφαρμογή πολιτικών οι οποίες τα τελευταία χρόνια αποδυνάμωσαν την παραγωγική βάση και την οικονομία της πατρίδας μας. Σίγουρα θα έχετε κι εσείς συγγενείς στην Ελλάδα και θα πονάτε όπως πονά όλος ο Ελληνισμός για τις μεγάλες δυσκολίες που περνά τα τελευταία χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Όλα αυτά συμβάλλουν στο να υπάρξει μία σημαντική αποδυνάμωση της οικονομικής ισχύος της πατρίδας μας. Εν τούτοις και παρόλη την αποδυνάμωση της οικονομικής ισχύος θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η γεωπολιτική ισχύς της πατρίδας μας παραμένει αναλλοίωτη. Η Ελλάδα είναι μία κρίσιμη χώρα για τη σταθερότητα, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Μια χώρα σ’ ένα κρίσιμο γεωγραφικό σημείο όπου συναντιούνται τρεις ήπειροι, οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα. Μια χώρα που παρότι βρίσκεται περιτριγυρισμένη από πεδία αστάθειας και αποσταθεροποίησης και παρά την κρίση, συνεχίζει να αποτελεί πεδίο σταθερότητας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα λέγοντας: «Ως χώρα πρώτης υποδοχής είμαστε αναγκασμένοι και υποχρεωμένοι, ακόμη και ηθικά. Εμείς οι Ελληνες έχουμε ζήσει στο πετσί μας τη σκληρή προσφυγιά. Πρέπει να τους υποδεχθούμε και να τους φιλοξενήσουμε, παρά τις λιγοστές μας δυνατότητες. Τις τελευταίες μέρες δείξαμε το καλό και ανθρώπινο, το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης, φτωχών ανθρώπων που έδιναν από το υστέρημά τους στους πρόσφυγες.»

Για τη συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της χώρας μας, είπε: «Είχαμε την τιμή να ηγηθούμε μέχρι να καταλήξουμε σε μια δύσκολη αλλά αναγκαία συμφωνία από μέρους μας. Μιας διαπραγμάτευσης που βάλαμε μπροστά τις αξίες μας, την επιθυμία του ελληνικού λαού να ξεπεράσει την κρίση, αλλά να πορευθεί σε δύσκολους δρόμους, αλλά με αξιοπρέπεια και το κεφάλι ψηλά», ενώ ακολούθως αναφέρθηκε στο Κυπριακό ζήτμα:

«Πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης. Και δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη λύση, πέρα από αυτή που προβλέπει την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στη δεξίωση που έγινε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο γενικός πρόξενος της χώρας στις ΗΠΑ, Γιώργος Ηλιόπουλος, ενώ μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε όλους τους παρισταμένους, ενώ είχε συνάντηση με μέλη των διπλωματικών αποστολών της χώρας μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα