To πιο μικρό μαμούθ του κόσμου ζούσε στην Κρήτη

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που ήρθε στο φως της δημοσιότητας στην Βρετανία, το μικρότερο μαμούθ που έχει αναγνωριστεί ποτέ ζούσε στην Κρήτη εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και είχε ύψος 1,13 μ., ενώ ζύγιζε περίπου 310 κιλά. Οι επιστήμονες εξηγούν πως το μικρό του μέγεθος οφείλεται στο σύνδρομο που ονομάζεται

νησιωτικός νανισμός.

Ο νησιωτικός νανισμός είναι ένα φαινόμενο πολύ γνωστό στους βιολόγους. Για να προσαρμοσθούν στην πίεση του περιορισμένου σε διαστάσεις περιβάλλοντος διαβίωσής τους και στους περιορισμένους πόρους, τα είδη των μεγάλων θηλαστικών που ζουν περιορισμένα σε νησιά έχουν την τάση κατά την εξέλιξή τους να περιορίζουν τις διαστάσεις τους, ενώ τα μικρά θηλαστικά τείνουν να αυξάνουν τις διαστάσεις του κατά την εξέλιξή τους. Παραδείγματα νάνων προϊστορικών ελεφάντων συναντώνται επίσης και σε άλλα νησιά της Μεσογείου όπως η Σικελία και η Μάλτα, ενώ ένας σκελετός που βρέθηκε το 1907 από βρετανούς επιστήμονες στη βόρεια Κρήτη είχε θεωρηθεί επίσης ότι ανήκει στην οικογένεια των ελεφάντων.

Η συγκριτική μελέτη οδήγησε του επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το εύρημα ανήκει σε μαμούθ και κατά συνέπεια πρέπει να φέρει την επιστημονική ονομασία «Mammuthus creticus», παράλληλα οι επιστήμονες δηλώνουν με σιγουριά ότι πρόκειται για το μικρότερο μαμούθ που έχει ποτέ υπάρξει, βεβαιώνουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην βρετανική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

Keywords
Τυχαία Θέματα