To 2013 φεύγει, η τρόικα έρχεται...

«Ποδαρικό» στα μέσα του Γενάρη θα κάνουν οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι αναμένεται να αποβιβαστούν στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου για την έναρξη του τέταρτου γύρου της αξιολόγησης που άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2013. Στόχος του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στις συζητήσεις που θα έχει με τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) είναι να γεφυρωθεί χωρίς νέα

μέτρα το χάσμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ που ταλανίζει στις συσκέψεις τις δύο πλευρές και αφορά στο δημοσιονομικό κενό του 2014.

Η επίσκεψη της τρόικας θα έχει ως βασικό στόχο την εκταμίευση της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την πλευρά της ΕΕ στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου και των δύο δόσεων των 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ (σύνολο 3,6 δισ. ευρώ) στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου. Μόλις κλείσει αυτό το κεφάλαιο, η τρόικα θα επιστρέψει τον Ιούνιο, μετά τις Ευρωεκλογές.

Τα σημεία που συμφωνούν ότι... διαφωνούν

Σχετικά με το δημοσιονομικό κενό, η τρόικα ζητεί μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ καθώς υπολογίζει μεταξύ άλλων απώλειες 200 εκατ. ευρώ από τον χαμηλό ΦΠΑ στην εστίαση και περίπου 400 εκατ. ευρώ από τον νέο φόρο στα ακίνητα. Ο κ. Στουρνάρας έχει δεσμευθεί ότι θα παρουσιάσει διαρθρωτικά ισοδύναμα μέτρα, στα οποία όμως δεν θα υπάρχει μείωση μισθών και συντάξεων.

Τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα είναι οι ομαδικές απολύσεις, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, οι εμπορικές μισθώσεις, οι φόροι υπέρ τρίτων και η διαθεσιμότητα-κινητικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα