Shopping and Fucking: σκληρή αγγλική πραγματικότητα

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

Κλείνοντας, περίπου, μόνο έναν χρόνο ζωής, το καινούριο θέατρο “Cartel” κατάφερε να μπει στη ζωή μας. Μετά τους «Εκτελεστές» του Σκούρτη, σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου και το «Striptease» του Σλάβομιρ Μρόζεκ, σε σκηνοθεσία της Ομάδας Cartel, ο ένας από τους ιδρυτές τους θεάτρου, ο Βασίλης Μπισμπίκης, σκηνοθετεί το γνωστό έργο «Shopping and Fucking.

Ο Μαρκ Ρέιβενχιλ, γεννημένος το 1966, έχασε τον σύντροφό του από Hiv στα

μέσα της δεκαετίας του '90 και θεωρείται, ίσως, ο πιο προκλητικός σύγχρονος Άγγλος θεατρικός συγγραφέας μετά τη Sarah Kane και τον Edward Bond. Έγινε, κυρίως, γνωστός με τα έργα του "Shopping and Fucking", 1996, και "Some Explicit Polaroids "(Τολμηρές πολαρόιντ)
και είναι ένας από τους επιτυχημένους της γενιάς του και εκπρόσωπος του περίφημου κινήματος του θεάτρου ωμού ρεαλισμού ,«in-yer-face» theatre.

Το «Shopping and Fucking» είναι το πρώτο του μεγάλο έργο. Ανέβηκε στο Royal Court Theatre στο Λονδίνο το Σεπτέμβριο του 1996. Στην Ελλάδα παραστάθηκε για πρώτη φορά το 1997, στο θέατρο Αμόρε, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, και έγινε χαμός, ώστε να παιχτεί και δεύτερη χρονιά. Μάλιστα, ήταν η πρώτη παράσταση που έπαιζε ο Αργ. Ξάφης (με ξανθά μαλλιά!).

Shopping and Fucking


Τρεις φίλοι και εραστές (ο Μαρκ, ο Ρόμπυ και η Λούλου), έχουν δημιουργήσει έναν περίεργο τύπο οικογένειας, έξω από τα συνηθισμένα πρότυπα, αποζητώντας την επιβίωση. Έχουν τα ονόματα του boy band από το Μάντσεστερ. Νέοι όπως είναι και επιρρεπείς σε πολλά, γίνονται πιόνια (υποχείρια) του Μπράιαν, ενός διεφθαρμένου αλλά και επιτυχημένου ενήλικα, ο οποίος τους προσφέρει δουλειά (ναρκωτικά), εξαγοράζοντας τα όνειρα τους και οδηγώντας τους στο απόλυτο αδιέξοδο. Υπάρχει, επίσης, ένα νεαρό αγόρι που εκδίδεται έναντι αμοιβής, προσπαθώντας να λυτρωθεί ο ίδιος και φέρνει τον Μαρκ αντιμέτωπο με τους μεγαλύτερους φόβους του. Θα καταφέρουν οι ήρωες να ξεφύγουν από την ωμή πραγματικότητα τους; Μοναδικό καταφύγιο τους η παιδική ηλικία.

Ένα έργο για ψευδαισθησιακούς παραδείσους μέσω του εθισμού της κατανάλωσης και για την υπερτίμηση του χρήματος και των υλικών αγαθών που οδηγούν στην αυτοκαταστροφή. Οι ήρωες (για την ακρίβεια αντι-ήρωες) παρορμητικοί και έξω από τα όρια -αν και μορφωμένοι- εθίζονται, καταναλώνουν και καταναλώνονται, ζουν σε μια κατάσταση παρατεταμένης εφηβείας καθώς δεν έχουν φτάσει στην ωριμότητα, με αποτέλεσμα να αυτοκαταστρέφονται.

Καθ΄όλη την διάρκεια της παράστασης παρακολουθείς σκληρές αλήθειες από αυτούς τους πέντε αντι-ήρωες που, όμως κρύβουν, πόνο και αγάπη... Οι νεαροί Ελεονώρα Αντωνιάδου, Απόστολος Κρίτσας, Στέλιος Τυριακίδης, Αγγελική Παρδαλίδου και ο μεγαλύτερος Δημήτρης Νικολαΐδης, γνωρίζονταν από παλιά μεταξύ τους αλλά και με τον Βασίλη Μπισμπίκη. Έτσι, το γλυκό έδεσε και μας έδωσαν μια εξαιρετική παράσταση, καλοδουλεμένη και τόσο σκληρή όσο πρέπει. Πολύ καλές ερμηνείες απ΄ όλους, δυνατές και σωματοποιημένες. Δεν μπορώ, ωστόσο να μην αναφέρω, ξεχωριστά, την Παρδαλίδου που υποδύεται ένα 14χρονο αγόρι!

Σκοτεινό και δύσκολο έργο στα όρια της παράνοιας!

Το υπέροχο σκηνικό (Ζωή Πυρίνη) που αποτελείται από παλιά άχρηστα και χαλασμένα έπιπλα, συσκευές και πράγματα, δένει απόλυτα με τους ήρωες που ζουν στις παρυφές σχεδόν του υποκόσμου. Εξαιρετικά και τα κουστούμια (Ν.Μπενετάτου, Μ.Κοντοδήμα ) που παραπέμπουν σε γνωστά πρόσωπα, μιας άλλης εποχής, γεμάτης ναρκωτικά και δόξα. Ο 14χρονος θέλει να γίνει σαν το Μάικλ Τζάκσον, η wanna be ηθοποιός είναι ντυμένη σαν την Μέριλιν, ο ένας της φίλος θυμίζει τον Φρέντυ Μέρκιουρι των Queen, ενώ ο ντίλερ παραπέμπει στον Άντυ Γουόρχολ.

Παρότι, μετά την παράσταση του “Aμόρε”, το έργο έχει ξαναπαιχτεί αρκετές φορές σε διάφορες μεταφράσεις, η ομάδα του Cartel επέλεξε για το εγχείρημα τους την μετάφραση του Μοσχόπουλου, καθώς και την Μελίνα Μάσχα για τους πάντα υπέροχους φωτισμούς της.

Τεχνοχώρος Cartel

Αγίας Άννης & Μικέλης 4, Βοτανικός, (5’ από metro Ελαιώνας) 6939-898258

Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00

Εισιτήρια: 10€, 8€ (με 1 ποτήρι κρασί)

Προτεινόμενες παραστάσεις που έχουμε δει:

Δεν με χωρά ο τόπος: Μήδεια, 14η μέρα

Γιοί και Κόρες, Αστερισμοί, Μήδεια(Μποστ), Θέατρο Ν.Κόσμου

Ήταν κάποτε, Αλεπούδες, Επί Κολωνώ

Interview, Ανάδυσις

ElizaDeth, Πνιγμονή, Γέρμα, Vault

Ευρυδίκη, Πορεία

Ελάτε σ΄εμάς για καφέ, Φούρνος

Μπαρ σε καλό μας, Σαίξπηρ bar

Τα ραδίκια ανάποδα, ΕliArt

Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη, Χυτήριο

Τα λουλούδια στην κυρία Απομηχανής

Ανάκριση, Τζ.Καρέζη

Ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, Εν Αθήναις

Η νοσταλγία ενός Ρεμπέτη, Σπίτι του Ηθοποιού

Ρωμαίος και Ιουλιέτα, 104

Η Αρχή - Αθήνα 1895 - Υλικό Ροΐδης, Φούρνος

I will survive Ιλίσια

Κωμικό Μπουμ Μικρό Παλλάς

Stand up Ravnio Ginger Ale

Με ελεύθερη είσοδο:

Interview, Ανάδυσις

Αιώνιος Προμηθέας Κατάληψη Στρούγκα

Αδέσποτες σκύλες Γκρι Καφέ

Passport project, Zp87

Αθοπετού, Τρίκυκλο

Πέρσες, Δυναμό

Το πράσινο λεμόνι, Λουκούμι bar

Παράσταση αυτοσχεδιαστικού θεάτρου Όναρ Rock Cafe-Bar

Ιδανικός Τόπος Ορίζοντας Γεγονότων

Keywords
Τυχαία Θέματα