«On the spot»: Χορεύεις και δεν το ξέρεις

Το «On the spot» είναι μία performance που δίνει χώρο και φως σε συγκεκριμένες στιγμές και καταστάσεις της καθημερινής ζωής. Κινητήριος άξονας του έργου είναι η κίνηση, η οποία υπάρχει μέσα στην ζωή, οι κινήσεις τις οποίες, σχεδόν χορογραφημένα, κάνουμε όλοι μας καθημερινά, όντες μέρος ενός συνόλου, διατηρώντας παράλληλα την προσωπική μας υπόσταση.

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

Τρεις άνθρωποι, ντυμένοι με καθημερινά ρούχα πόλης, στέκονται απέναντι σου

και σε κοιτούν αγέρωχα. Για ώρα… Κι έπειτα ξεκινάει η τρέλα. Θα έπρεπε να το είχες μαντέψει. Θα έπρεπε να σε έχουν προϊδεάσει οι φελλοί που ήταν ραμμένοι στα πουκάμισά τους, εν είδει γραβάτας, παρασήμου ή οικόσημου, αλλά και τα μπαλόνια νερού που ορίζουν τη σκηνή σε σχέση με την πλατεία.
Οι τρεις περφόρμερς μετατρέπονται σε μουσικούς που παίζουν αόρατα, μουσικά όργανα και αναπαράγουν τη μουσική με τα στόματά τους. Έτσι παρακολουθούμε μια τρελή συναυλία σε εξοντωτικούς ρυθμούς, που μας προκαλεί ξεκαρδιστικά γέλια!
Αργότερα, αυτοί οι ίδιοι μουσικοί θα βρεθούν σε καθημερινές ασχολίες, σε δουλειές ή αγγαρείες που όλοι μας κάνουμε: π.χ. ουρές αναμονής. Μπορεί εκεί ένας βήχας να γίνει συναυλία; Μπορούν οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις κατά την αναμονή να γίνουν χορογραφία; Μπορούν τα κινητά να οδηγήσουν την χορογραφία; Πώς θα αναπαραστήσεις ένα ποδήλατο μόνο με ανθρώπινα σώματα και πώς θα κάνεις τον συνωστισμό στο λεωφορείο με τρεις μόνο περφόρμερς;
Η μαύρη γλώσσα -δηλαδή τα ακαταλαβίστικα, τα αλαμπουρνέζικα- και το σώμα των χορευτών είναι τα μόνο εργαλεία σε αυτή την παράσταση. Ηχογραφημένη μουσική δεν υπάρχει, αλλά δεν σου λείπει κιόλας… Απλές, καθημερινές ιστορίες μετατρέπονται σε ξεκαρδιστικές καταστάσεις, όταν ανακαλύψεις τον αυτιστικό τρόπο που επαναλαμβάνουμε αυτές ή κάποιες κινήσεις μέσα σε αυτές.
Ένας αγώνας τέννις, οι οπαδοί σε ένα γήπεδο, η οικογένεια μέσα στο αυτοκίνητο, το φαγητό, η αναζήτηση ραδιοφωνικού σταθμού, τα Μ.Μ.Μ. μπορούν να γίνουν εναύσματα για μια performance χορού. Πόσο μάλλον όταν έχει τρεις ακούραστους χορευτές, έτοιμους να σε συνεπάρουν με την τρέλα και την εκφραστικότητά τους.
Η Νάντη Γώγουλου ανακάλυψε τον χορό που υπάρχει μέσα στις καθημερινές μας, ρουτινιάρικες κινήσεις και τον έκανε ξεκαρδιστική παράσταση. Οι αντιδράσεις των ανθρώπων θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς καθόλου ήχο; Πώς θα ήταν αν έπρεπε να μιλήσουν μόνο με επιφωνήματα; Και πώς θα ήταν ένα μπαλάκι τέννις αν ήταν άνθρωπος;
Η παράσταση είναι ένα χρονολόγιο (timeline) τριών ανθρώπων που εξιστορεί, με «πειραγμένη» διάθεση, τη δική τους ρουτίνα στην καθημερινότητα, μέσα από τις διαφορετικές καταστάσεις στις οποίες συμμετέχουν σαν ομάδα.
Η παράσταση κλείνει με ένα γεύμα, το οποίο ήταν και η αρχική ιδέα της παράσταση. Η χορογράφος ήθελε να εξετάσει τις σχέσεις των ανθρώπων στα οικογενειακά γεύματα, όπου δεν είναι όλοι «φίλοι» με όλους, όπου συχνά τα μαχαίρια δεν χρησιμεύουν μόνο για να κόβουν το κρέας στο πιάτο…
Έτσι ένα ένα πικ-νικ στην εξοχή μετατρέπεται σε άγριο μπουγέλωμα, όταν οι συνδαιτυμόνες σκάνε ο ένας πάνω στον άλλον τα φαγητά, τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο από μπουγελόφατσες.
Η Νάντη Γώγουλου λέει: «Μας ενδιαφέρει η σημαντική ύπαρξη των κανόνων και των κοινωνικών πλαισίων σε συνάρτηση με την αξιοσημείωτη ιδιαιτερότητα της προσωπικότητας του ατόμου.

Με αυτή την παράσταση παραθέτουμε τη δικιά μας ματιά στην καθημερινότητα, με την παραδοχή ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει χορευτές, ότι ο χορός υπάρχει παντού, ακόμα και σε χώρους, όπου δε διακρίνεται με γυμνό μάτι, ότι όλοι χορεύουν κι ας μην γίνεται αντιληπτό ούτε από τους ίδιους. Κι όπως μας αρέσει να λέμε: «Χορεύεις και δεν το ξέρεις».

Ιδέα-Χορογραφία: Νάντη Γώγουλου
Κοστούμια: Βάγια Νικολακοπούλου
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Μουσική Διδασκαλία: Ευαγγελία Καρακατσάνη

Ερμηνεία–Δημιουργική επεξεργασία: Βάγγη Κιμπιζή, Andrew Labner, Λία Χαμηλοθώρη
ΓΙΑ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ:

Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή 10,11,12/2
Στις 9.15
Εισιτήρια: 8 €, 5 €

ΚΕΤ: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α,
11361, Κυψέλη (στάση Καλλιφρονά)

213-0040496, 6945-348445
www.tvcontrolcenter.com
www.facebook.com/kentron.el

Keywords
Τυχαία Θέματα