Novartis: «Φωτιά» στην πολιτική σκηνή- Τι απαντούν οι εμπλεκόμενοι

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το σκάνδαλο Novartis έχει προκαλέσει… φουρτούνα στο πολιτικό σκηνικό.

Η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Ντζούρας και Μανώλης ενημέρωσαν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα ευρήματα τους και παρέδωσαν ένα κομμάτι της δικογραφίας στα χέρια της, προκειμένου στη συνέχεια να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, καθώς φέρεται να

υπάρχει εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η έρευνα αφορά την περίοδο 2006-2015.

Μέχρι ώρας ποινική δίωξη ασκήθηκε μόνο σε βάρος ενός υψηλόβαθμου στελέχους της NOVARTIS για το αδίκημα της δωροδοκίας, ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Με βάση διαρροές τόσο από την πλευρά της Δικαιοσύνης όσο και από αυτήν την κυβέρνησης, πρόκειται για τους: Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο και τους Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Η έρευνα ωστόσο συνεχίζεται για μια σειρά προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση καθώς ερευνάται η διάπραξη του αδικήματος του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος τόσο για τα πολιτικά όσο και για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Στη Βουλή διαβιβάζονται ακόμη τρεις αναφορές μεταξύ των οποίων και μία του Ανδρέα Λοβέρδου σε βάρος του Παναγιώτη Κουρουμπλή, για υπέρμετρες αγορές φαρμάκων.

Υπενθυμίζεται πως στον Άρειο Πάγο, βρέθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακοπουλος.Λίγο μετά την προσέλευση του στο ανώτατο δικαστήριο έφτασε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς που συνδράμουν το έργο της.

Σε δηλώσεις προέβησαν μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο Σταύρος Κοντονής και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

«Πριν ένα χρόνο είχα αναφέρει ότι το σκάνδαλο Novartis τόσο όσο από οικονομικής όσο και ηθικής πλευράς θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία πολύ περισσότερο από το σκάνδαλο της Siemens» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ακόμα ότι αύριο με εντολή του πρωθυπουργού ο φάκελος θα σταλεί στη Βουλή.

Ο κ. Κοντονής συμπλήρωσε επίσης ότι «το σκάνδαλο με το φάρμακο είναι τεράστιο διότι, σε μία περίοδο κρίσης, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που λειτουργούσαν με παράνομο τρόπο και με υπερκοστολογήσεις. Γι αυτό το λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστά διπλάσιας φαρμακευτικής δαπάνης της ΕΕ».

Ο κ. Κοντονής ενημέρωσε ότι η εντολή του πρωθυπουργού είναι να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής ενώ είπε ακόμα ότι θα ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα για να λάβουν τις τελικές τους θέσεις.

Τέλος, ερωτηθείς για τον πρόεδρο της Nοvartis Hellas ο κ. Κοντονής ενημέρωσε ότι δεν διώκεται αλλά του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα και εξέφρασε την ελπίδα του να μείνει και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με τη σειρά του δήλωσε ότι «είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως Ελληνικού κράτους» και προέτρεψε όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις να μην μιλούν γιατί εκτίθενται.

Οργισμένος ο Σαμαράς

Με δήλωσή του στο ΑΠΕΜΠΕ, ο Αντώνης Σαμαράς αντιδρά έντονα και συγκεκριμένα αναφέρει: «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».

Πικραμμένος: Ουδεμία σχέση έχω εγώ και η υπηρεσιακή κυβέρνησή μου με το σκάνδαλο Novartis

Δήλωση σχετικά με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis έκανε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

«Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιουνίου 2012», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Βενιζέλος: Δημιουργούν σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού

Δήλωση σχετικά με την υπόθεση Novartis έκανε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέροντας «Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην «υπόθεση Novartis» κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».

Aβραμόπουλος: Ουδεμία σχέση έχω με το ζήτημα Novartis

«H πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, κατά το διάστημα της υπουργίας μου (2006-2009) και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με το ζήτημα Novartis», τονίζει σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015», ανέφερε στη δήλωσή του ο ο κ. Αβραμόπουλος. Σημείωσε, δε, ότι «την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι « η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.]

Η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου έχει ως εξής:

Η ηθική εξαχρείωση και ο πολιτικός αμοραλισμός της παρούσας κυβέρνησης έσπασαν όλα τα ρεκόρ που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει. Αυτή την φορά η συμμορία ξεπέρασε ακόμα και τα όρια της γελοιότητας.

Επειδή, όμως, όλες οι ενέργειές μου ως υπουργού υπαγορεύθηκαν αποκλειστικά, μονοσήμαντα και απόλυτα από το δημόσιο συμφέρον, δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτοί που επιχείρησαν ή θα επιχειρήσουν να ρίξουν σκιές στην πολιτική μου διαδρομή θα κληθούν να λογοδοτήσουν εκεί που τους ταιριάζει: στα αρμόδια ποινικά και πολιτικά δικαστήρια.

Στουρνάρας: Ουδέποτε υπέγραψα οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται με τη Novartis

Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισε ότι ποτέ δεν είχε υπογράψει απόφαση που να σχετίζεται με την εν λόγω εταιρεία, κατά τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών, θέση που- υπογράμμισε- δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Στουρνάρα: «Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».

Η έρευνα Εισαγγελέων Διαφθοράς ξεκίνησε στα μέσα του Δεκεμβρίου 2016 με αρχικό υλικό τα στοιχεία για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών που είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή διετή έρευνα που διεξάγεται από τις αμερικανικές αρχές για τον κολοσσό και τις μεθόδους που φέρεται να χρησιμοποιούσε για να επικρατήσει στην αγορά.

Η έρευνα είχε διαταχθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά από φάκελο με καταγγελίες και δημοσιεύματα που είχε προσκομίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής.

Η εμπλοκή του FBI

Το περασμένο φθινόπωρο, κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών πήγε στις ΗΠΑ όπου σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές συγκέντρωσε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν το «ελληνικό σκέλος» της υπόθεσης, καθώς η φαρμακοβιομηχανία φέρεται να χρησιμοποιούσε τις καταγγελλόμενες μεθόδους σε πολλές χώρες. Στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια διενεργούνται για την φαρμακοβιομηχανία, από τις αρμόδιες αρχές στοχευμένες έρευνες, τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και ποινικής αξιολόγησης συγκεκριμένων στοιχείων που έχουν συλλέξει για τη Novartis.

Το άρθρο Novartis: «Φωτιά» στην πολιτική σκηνή- Τι απαντούν οι εμπλεκόμενοι εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
novartis, novartis, σκηνη, αδωνις γεωργιαδης, γιάννης στουρνάρας, εν λόγω, το φως, βουλη, σαμαρας, πικραμμενος, στουρναρας, βενιζελος, λοβερδος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, τσιπρας, siemens, hellas, απε, μπε, νέα, μαΐου, αβραμοπουλος, υφίσταται, τραπεζες, ελλαδα, εταιρεία, φως, ηπα, Αντωνης Σαμαρας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, γιάννης στουρνάρας, κοινωνια, κομματα, ελενη, χωρες, εξοδος, ηθικη, ηπα, θητεια, ονοματα, φως, αγορα, αρθρο, απε, απλα, αφορμη, γνωμονας, διαστημα, δημοσιο, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, διοικητης, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εμμεσα, ενημερωση, εν λόγω, ερευνα, ερευνες, εταιρεία, εταιρια, υπηρχαν, υποθεση, υφίσταται, κυβερνηση, λαθος, λογο, μαΐου, μαξιμου, μπε, παντα, οικογενεια, ονομα, ορια, ρεκορ, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, το φως, υπουργειο υγειας, τρια, φθινοπωρο, φορα, αγορες, δημητρης, φακελος, hellas, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κομματι, μεινει, θεσεις, υγειας, υλικο, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα