Nasutoceratops titusi: Ο δεινόσαυρος με τη μεγάλη… μύτη

Μετά από 7 χρόνια μελέτης και ερευνών σε απολιθώματα ενός άγνωστου είδους δεινοσαύρου που είχαν ανακαλυφθεί σε μια περιοχή της Γιούτα στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες κατέληξαν πως ανακάλυψαν τον Nasutoceratops (πρόσωπο με κέρατα και μεγάλη μύτη) titusi, που ανήκει στην οικογένεια των Τρικεράτωψ και ήταν μεγάλοι φυτοφάγοι δεινόσαυροι.

Το είδος αυτό είχε πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην ανατομία κεφαλιού και προσώπου με μια μεγάλη μύτη. Την μελέτη των απολιθωμάτων έκανε ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Μαρκ Λόβεν ,καθηγητή του Πανεπιστημίου

της Γιούτα και στέλεχος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Γιούτα. «Αυτός ο δεινόσαυρος κυριολεκτικά μας άφησε άναυδους. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε σε καμία περίπτωση ότι είχε αυτή την όψη που είναι εντελώς έξω από την συνήθη εικόνα της οικογένειας των δεινοσαύρων στην οποία ανήκει», αναφέρει ο Λόβεν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκτός από την μεγάλη μύτη, και τα κέρατα του Nasutoceratops titusi ήταν μεγάλα και μάλιστα τα μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα είδη στην οικογένεια των Τρικεράτωψ. Επίσης είχε μήκος πέντε μέτρα και βάρος 2.5 τόνους.

Πηγή: greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα