Kαι τα ψάρια αγχώνονται!

Το άγχος φαίνεται ότι δεν είναι προνόμιο μόνο των ανθρώπων αλλά και των ζώων, και δη των ψαριών, όπως δείχνει μια νέα επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από Έλληνες ερευνητές. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αν και η υδατοκαλλιέργεια έχει μακρά ιστορία, μόλις πρόσφατα η ευζωία των εκτρεφόμενων ψαριών εξετάσθηκε για το πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Οι ερευνητές επικαλούνται μελέτες, που έχουν καταδείξει ότι διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα, πολλά από τα οποία είναι

προϊόντα και ανθρώπινων δραστηριοτήτων, μπορούν να προκαλέσουν καταπόνηση στα εκτρεφόμενα ψάρια.

Για παράδειγμα, αν περάσει ένα δελφίνι έξω από τα κλουβιά των υδατοκαλλιεργειών, τα ψάρια μπορεί να στρεσαριστούν και να μη θέλουν να φάνε, ενώ οι αλλαγές στο περιβάλλον ή στις τροφές, που προκαλούν καταπόνηση στα ψάρια μπορούν να προκαλέσουν εμφανή νοσήματα.

Τα αποτελέσματα ξεκινούν από μια ήπια αλλαγή στη συμπεριφορά και τη φυσιολογία των ψαριών και φτάνουν μέχρι μια σημαντική δυσανεξία και θάνατο. Ανάμεσα σε αυτά τα αποτελέσματα, παρατηρείται αυξημένη ευαισθησία σε ασθένειες, κυρίως μέσω μειωμένης ανοσολογικής ανταπόκρισης.

Σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, ένα στρεσαρισμένο ψάρι υδατοκαλλιέργειας δεν έχει την ίδια γεύση, χρώμα ακόμη και διάρκεια χρόνου συντήρησης με ένα μη στρεσαρισμένο ψάρι, καθώς πρόκειται για οργανισμούς που μπορούν να αντιληφθούν εξωτερικές καταστάσεις.

Τα έως τώρα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν ότι για να βελτιωθεί η αντίσταση των καλλιεργούμενων ψαριών σε διάφορους παθογόνους οργανισμούς πρέπει να μειωθεί η καταπόνηση που προκαλεί η υδατοκαλλιέργεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα