H «μαύρη τρύπα» στην ενέργεια

Του Χρήστου Κώνστα 

Περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ(!) χρωστά σήμερα το «σύστημα» στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, ενέργειας φωτοβολταϊκής, αιολικής και από φυσικό αέριο. Ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) οφείλουν περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ(!) στους παραγωγούς, οι οποίοι με τη σειρά τους τα οφείλουν στους προμηθευτές τους. 

Τον περασμένο Ιούνιο, στις 18, μία μέρα μετά τις εκλογές, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

εκταμίευσε μια έκτακτη χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία πληρώθηκαν -κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή- οι οφειλές προς τη ρωσική Gazprom, την Αλγερινή  Sonatrach και την Τουρκική Botas. 

Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα δεν έγινε διεθνώς ρεζίλι με διακοπή της παροχής φυσικού αερίου όπως είχε συμβεί παλιότερα με την Ουκρανία. Η τρίμηνη χρηματοδότηση του ΛΑΓΗΕ και  ΑΔΜΗΕ μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων εγκρίθηκε τότε ως μέτρο έκτακτης ανάγκης, μια περίοδο που η Ελλάδα δεν είχε κυβέρνηση, δεν είχε ενεργειακή στρατηγική.

Σήμερα, αφού συμπληρώθηκαν οι πρώτες 100 μέρες της θητείας της νέας κυβέρνησης, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει ενεργειακή πολιτική και στρατηγική. Η Ελλάδα εξακολουθεί να παράγει μέσα από ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά πάρκα και μονάδες φυσικού αερίου, ηλεκτρική ενέργεια την οποία δεν μπορεί να πληρώσει. Για να πληρωθούν οι μεν πρέπει να αδικηθούν οι δε. 

Κι όμως ο Έλληνας πολίτης πληρώνει. Έχει πληρώσει και το τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Τέλος ΑΠΕ) αλλά και το αυξημένο  Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Το πρόβλημα όμως παραμένει. 

Ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας παραμένει ελλειμματικός. Η κυβέρνηση δεν τολμά να δώσει λύση στο πρόβλημα. Γιατί οι λύσεις δεν είναι πάντα δημοφιλείς. 

Είτε θα επιβάλλει μια έκτακτη εισφορά σε όσους παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με φωτοβολταϊκά (αυτό αποτελεί παραβίαση των όρων συμβολαίου που έχουν υπογράψει οι παραγωγοί επομένως θα μπει η χώρα σ' έναν ακόμη δικαστικό κυκεώνα) είτε θα επιβάλει ένα ακόμη έκτακτο τέλος στους καταναλωτές της ηλεκτρικής ενέργειας δηλαδή σε όλους τους Έλληνες υπερ-φορολογημένους πολίτες.

Σε 20 μέρες από σήμερα, το Σύστημα Ενέργειας της χώρας κινδυνεύει. Λίγο πριν μπει ο χειμώνας, τη στιγμή που η χώρα απεγνωσμένα προσπαθεί να ανακτήσει τη διεθνή της αξιοπιστία, να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της. Στο μεταξύ οι πολιτικοί «διαπραγματεύονται σκληρά» με την τρόικα. Και μπαίνει ο χειμώνας…

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα