H αγωνία του Αλέξη

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Γιάννη Ντσούνου

Η αγωνία του μεγάρου Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο έγκειται αποκλειστικά στον αριθμό των ψήφων που θα συγκεντρώσει στην επερχόμενη ψηφοφορία στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να ξεπεράσει το εσωτερικό του μέτωπο μετά την υιοθέτηση της πρότασης για απλή

αναλογική και κατάργηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα. Αυτό ικανοποίησε όσους στο εσωτερικό του κόμματος αντιδρούσαν λέγοντας ότι μια πιθανή διατήρηση του μπόνους δεν συνάδει με την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική.

Αμέσως μετά την διασφάλιση της απόλυτης στήριξης από το κόμμα του, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κερδίσει την στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου Πάνου Καμμένου. Και τα κατάφερε διατηρώντας το ποσοστό εισόδου στη Βουλή στο 3 τοις εκατό, κάτι που αφ’ ενός ικανοποίησε τους ΑΝΕΛ, αφετέρου θα έπρεπε μα διατηρηθεί για εθνικούς λόγους. Με δεδομένη την άρνηση της ΝΔ, που εξ αρχής δια του προέδρου της ξεκαθάρισε ότι δεν συζητά αλλαγή εκλογικού νόμου, ο κ. Τσίπρας στράφηκε προς τα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως το ΚΚΕ. Εκεί όμως ο Αλέξης Τσίπρας τα βρήκε σκούρα, καθώς μπορεί πάγια θέση του ΚΚΕ να είναι η απλή αναλογική, αλλά αυτή συνοδεύεται και από την κατάργηση του ποσοστού εισόδου στη Βουλή. Τα βλέμματα στρέφονται προς το ΚΚΕ, καθώς θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επιμείνει στο ποσοστό εισόδου που συνδέεται και με τα εθνικά θέματα. Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας θα έχει να αντιμετωπίσει και την κυβερνητική κριτική ότι, αν δεν ψηφίσει υπέρ του εκλογικού νόμου, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ΝΔ.

Περισσότερο διαλλακτική εμφανίστηκε η Φώφη Γεννηματά, που εκτιμάται ότι θα ψηφίσει υπέρ του εκλογικού νόμου, ενώ σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται ο Σταύρος Θεοδωράκης, προκαλώντας την αντίδραση κυβερνητικών κύκλων, που εκτιμούν ότι με την στάση αυτή το Ποτάμι παρέχει στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ένθερμος υποστηρικτής του εκλογικού νόμου είναι ο Βασίλης Λεβέντης, που εκτίμησε μάλιστα ότι θα ψηφίσουν περισσότεροι από 200 βουλευτές. Ερωτηματικό αποτελεί αν η κυβέρνηση θα δεχτεί την στήριξη της Χρυσής Αυγής ή αν απλά θα προσμετρήσει τις ψήφους της, γεγονός που θα προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων τόσο από τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το άρθρο H αγωνία του Αλέξη εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα