H Microsoft «κήρυξε» τον πόλεμο στα botnets

H γνωστή εταιρία από τον χώρο της πληροφορικής, βλέποντας τη μεγάλη καθυστέρηση και αργοπορία των αρχών από τις χώρες στη δίωξη των ηλεκτρονικών εγκληματιών του διαδικτύου, ανέλαβε μόνη της δράση ενάντια στα botnets.

Τα botnets είναι παγκόσμια δίκτυα μολυσμένων υπολογιστών, που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες, για να υπερφορτώνουν ιστοχώρους, να διαγράφουν κωδικούς και να υποκλέπτουν προσωπικές πληροφορίες από τους χρήστες.

Την περασμένη Παρασκευή μάλιστα, η Microsoft

επιχείρησε να εξαρθρώσει τον πιο περιζήτητο και περίπλοκο μέχρι τώρα στόχο, τον Zeus botnet. Μάλιστα σε αγωγή, που κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Brooklyn στις 19 Μαρτίου, η Microsoft αναφέρει ότι οι δημιουργοί του Zeus botnet πωλούσαν τον κώδικά του έναντι $700-$15.000 ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε αγοραστή, έτσι και οι ίδιοι κυβερνοεγκληματίες αποκόμιζαν παράνομα κέρδη, αλλά και οι εταιρίες είχαν ζημιές και διαφυγόντα κέρδη.

Οι πολλαπλές παραλλαγές του botnet καθιστούν δύσκολη την καταπολέμηση τους. Οι περισσότερες από αυτές τις τροποποιήσεις στον κώδικα στόχευαν σε οικονομικές απάτες σε βάρος χρηστών του Διαδικτύου. Το αποτέλεσμα ήταν η ίδια η Microsoft να εξαπολύσει έφοδο σε δύο κτίρια, ένα στην Πενσυλβάνια και ένα στο Ινλινόις, για να διαπιστώσει αν οι επιθέσεις προέρχονται από εκεί, αλλά-όπως αποδείχτηκε αργότερα-δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και αυτό γιατί δεν βρέθηκε σύνδεση μεταξύ των operators των εν λόγω εγκαταστάσεων και των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από τα botnets, που σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να τους τοποθετούν τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα