GameStop μετοχή: Ο θρίαμβος απέναντι στα hedge fund

Πριν μερικές μέρες οικονομολόγοι και άνθρωποι που ασχολούνται με το χρηματηστήριο έτριβαν τα μάτια τους. Και αυτό γιατί ίσως τα χρηματιστήρια ζουν τη μεγαλύτερη φούσκα των τελευταίων χρόνων. Καινούριοι, μικροί επενδυτές, ανάγκασαν τις τελευταίες ημέρες μεγάλες επενδυτικές εταιρείες και hedge fund να γράψουν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων και να αποσυρθούν από επιθετικά στοιχήματα υποτίμησης μετοχών.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η εταιρεία Gamestop, που παράγει ψηφιακά παιχνίδια, η οποία ανέβηκε πάνω από 1.500%

φέτος, αλλά και αρκετές άλλες. Το ζήτημα είναι ότι σε πολλές από αυτές τις μετοχές είχαν πάρει θέσεις υποτίμησης, είχαν «σορτάρει» μεγάλες επενδυτικές εταιρείες οι οποίες στην ουσία «στοιχημάτισαν» ότι οι τιμές των σορταρισμένων μετοχών θα έπεφταν.

Οι θέσεις αυτές πραγματοποιούνται συνήθως με αγορά συμβολαίων put, τα οποία δίνουν το δικαίωμα να πουλήσεις τη μετοχή σε μια συγκεκριμένη τιμή και κατά κανόνα γίνονται για εταιρείες για τις οποίες τα hedge fund εκτιμούν ότι τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα δεν ανταποκρίνονται στην τιμή τους στο χρηματιστήριο και, επομένως, αργά ή γρήγορα η μετοχή θα πέσει. Εφόσον η τιμή όντως πέσει, το hedge fund κερδίζει από το στοίχημα, αλλά όσο κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει γράφει ζημιά η οποία διαρκώς μεγαλώνει. Τη μετοχή της Gamestop είχε σορτάρει ένα από τα πιο αξιοσέβαστα hedge fund, το Melvin, το οποίο έχασε 3,7 δισ. δολάρια μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες του έτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη η μετοχή της GameStop έφτασε στα 300 δολάρια, τρεις φορές πάνω δηλαδή σε σχέση με την τιμή της Τρίτης. Στις αρχές του Ιανουαρίου, η αντίστοιχη τιμή ήταν μόλις στα 19 δολάρια. Ενδεικτικά, το hedge fund Melvin Capital Management χρειάστηκε πάνω από 2 δισ. δολάρια για να καλύψει τις απώλειες σε κάποιες μετοχές, μεταξύ των οποίων ήταν και στο GameStop.

GameStop: Σάλος και αγωγές κατά της Robinhood μετά την αναστολή συναλλαγών στη μετοχή της

Σάλο έχει προκαλέσει η υπόθεση της διαδικτυακής πλατφόρμας χρηματιστηριακών συναλλαγών Robinhood μετά την απόφασή της να αναστείλει τις συναλλαγές στις μετοχές της GameStop και άλλων εταιρειών που έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες με μικροπενδυτές να προκαλούν… φρενίτιδα στο φόρουμ Reddit και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το Forbes, τουλάχιστον δύο αγωγές κατατέθηκαν κατά της Robinhood η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με σφοδρές επικρίσεις από πελάτες της αλλά και πολιτικούς. Η πρώτη αγωγή -που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης από χρήστη της Robinhood- κατηγορεί τη διαδικτυακή πλατφόρμα χρηματιστηριακών συναλλαγών για «αιφνίδια, σκόπιμη, εσκεμμένη και εν γνώσει της» παύση των αγορών στη μετοχή της GameStop για να επιβραδύνει την άνοδό της και να στερήσει στους πελάτες της τη δυνατότητα να επενδύσουν στον τίτλο της αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα