«FiT», μια κωμωδία με κρυμμένα αισθήματα και το ανανεωμένο θέατρο Βικτώρια

Φέτος, το θέατρο Βικτώρια ανακαινίστηκε, απέκτησε και δεύτερη σκηνή-black box και ξαναμπαίνει ακόμα πιο δυναμικά στη θεατρική ζωή της Αθήνας, με οχτώ παραστάσεις και συνεργασίες με το θέατρο Vault!

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

Παιδικό, οπερέτα, Φελίνι, κωμωδία, μια φανταστική συνέχεια μιας ηρωίδας του Λόρκα,

αλλά και ερωτική ή επίκαιρη ή gay θεματολογία.

Αυτά φαντάζουν γενικά. Για το παιδικόQ «Η κούκλα που είχε δυο μαμάδες», εμπνευσμένο από έργο του Μπρεχτ, έχω γράψει http://attikipress.gr/paidiko-theatro-empneusmeno-apo-ton-mprext/

όπως και για το επίκαιρο «Interview» http://attikipress.gr/eksairetikes-ermineies-me-eleutheri-eisodo/

το οποίο παίζεται ΠΣΚ με αντίτιμο που καθορίζουν οι ίδιοι οι θεατές, καθώς η παράσταση αναφέρεται στην ανεργία! Η όπερα «Διδώ & Αινείας» μεταφέρεται Tετάρτη & Πέμπτη & Παρασκευή μεσάνυχτα, το “La strada” συνεχίζει ΠΣΚ, ενώ Δευτερότριτα παίζονται το “Lone Kills” σε σκηνοθεσία Θανάση Τσαλταμπάση και το “Αρκετά πια με την Αντέλα” με την Αθηνά Τσιλύρα. Ας μιλήσουμε, τώρα για αυτό που μας έμεινε:

«Fit«:

Μετά την πολύ επιτυχημένη παρουσίαση του, πέρυσι στην μεγάλη σκηνή του “Βικτώρια”, η μαύρη κωμωδία του Νίκι Σίλβερ, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Κομνηνού, επιστρέφει με νέα διανομή, στην καινούρια σκηνή BlackBox. Και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο.
Στην, όχι και τόσο, μικρή σκηνή του ισογείου του θεάτρου, στήνεται ένα σαλόνι και οι ηθοποιοί έρχονται πιο κοντά στους θεατές. Παρακολουθούμε -σαν μέσα από την κλειδαρότρυπα- το δράμα τεσσάρων ανθρώπων, διανθισμένο με πολλές κωμικές πινελιές. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή:
Το «FiT» πραγματεύεται τις δυσλειτουργικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, τις δύσκολες σχέσεις μεταξύ γονιών και τέκνων, ενώ εστιάζει και στις κοινωνικές συνθήκες γύρω από το χρήμα και τις εξαρτήσεις.
Οι χαρακτήρες του έργου είναι όλοι άνθρωποι γεμάτοι ανασφάλειες, πάθη, επιθυμίες, εμμονές, νευρώσεις, μοναχικοί και τρισδιάστατοι, έτοιμοι για όλα και το μόνο που ζητάνε είναι η αποδοχή.

Υπόθεση:
Ο πρωταγωνιστής, Άρλοκ, αποκλειστικός κληρονόμος της αμύθητης περιουσίας του πατέρα του, λαμβάνει ένα μήνυμα ότι ο πρώην εραστής του πέθανε και κάνει εξετάσεις αίματος για τον ιό HIV. Αμέσως μετά τα αποτελέσματα συναντάει έναν πολύ όμορφο, νεαρό ηθοποιό που υποδύεται έναν άγγελο σε μια παιδική παράσταση, στο πρόσωπο του οποίου ο Άρλοκ πιστεύει ότι βρήκε τον έρωτα της ζωής του. Τον προσκαλεί στο σπίτι του, την στιγμή που του κουβαλιέται εκεί και η άφραγκη, πληθωρική και αλκοολική μητέρα του, η οποία μόλις έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει τον δεύτερο σύζυγό της! Έτσι, ξεκινά μια τρελή συγκατοίκηση των τριών, γεμάτη ανατροπές, αποκαλύψεις και ξεκαρδιστικά απρόοπτα. Η μητέρα πληρώνει τον νεαρό να συνεχίσει να μένει με τον γιο της, παρότι ο Άρλοκ αρνείται κάθε σεξουαλική σχέση! Στο τέλος όμως…

Συγγραφέας:

Ο μεσοαστός, Νεοϋορκέζος Νίκι Σίλβερ, ο οποίος έχει διχάσει το Broadway, γράφει αυτό το έργο το 1996, τότε που ακόμα δεν υπήρχε θεραπεία για το aids, τότε που η αρρώστια ήταν ακόμα κάτι, σχετικά, πρόσφατο. Του ίδιου συγγραφέα είναι και το έργο «Χοντροί Άντρες με Φούστες», το οποίο παίζεται αυτή την στιγμή (ΣΚ) στο θέατρο “Αλκμήνη” και πάλι εκεί έχουμε πολύ χιούμορ, αλλά και την σχέση μάνας-γιου σε τρελές καταστάσεις!

Η παράσταση:

Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Κομνηνός αναδεικνύει όλο το χιούμορ του κειμένου και δεν χάνει στιγμή από τον σωστό ρυθμό μιας παράλογης κωμωδίας. Φέτος, ξανασκηνοθετείται για τον καινούριο χώρο του θεάτρου και με δυο αντικαταστάσεις στους δευτερεύοντες ρόλους.

Η πλατιά σκηνή σε προδιαθέτει ιδανικά για το μίνιμαλ σαλόνι του πρωταγωνιστή, αλλά δεν σε προδιαθέτει για τις κωμικές καταστάσεις που θα προκύψουν. Η τρελή μάνα που εισβάλλει με τις βαλίτσες της την στιγμή που ο Άρλοκ μάλλον ετοιμάζεται να απαγάγει ή να κάνει σεξουαλικά όργια με τον νεαρό άγγελο(;), ο οποίος είναι και ναρκοληπτικός… Η μάνα καπνίζει και πίνει αβέρτα, γίνεται κολλητή με τον νεαρό, ενώ ο σύζυγος της τους τρελαίνει στα τηλέφωνα, μέχρι που εισβάλλει κι αυτός στο διαμέρισμα! Το γέλιο βγαίνει αυθόρμητα και οι τέσσερις ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Ο Σταμάτης Ζακολίκος, ως ανασφαλής Άρλοκ, που ωστόσο νταντεύει την μητέρα του, κρατά το μεγαλύτερο μέρος του έργου στα χέρια του απλά και σωστά, ο Στέλιος Ψαρουδάκης, ως ωραίος άγγελος που τελικά ερωτεύεται τον Άρλοκ, ούτε μια στιγμή δεν το παίζει ωραίος επί σκηνής, ο Πάνος Ροκίδης ως ο ερωτευμένος σύζυγος, μανιακός με την διατροφή, τόσο κωμικά γελοίος όσο πρέπει και πάνω απ όλους πάντα η Ζώγια Σεβαστιανού. Κάθε φορά που βλέπω αυτή την ηθοποιό είναι και καλύτερη. Πάντα τόσο πληθωρική και τόσο κωμική που είναι παράσταση από μόνη της.

Σκηνοθεσία ρεαλιστική, που διακόπτεται από συλλογισμούς-εξομολογήσεις των ηρώων, κάτω από έναν μοναδικό προβολέα. Μια κωμωδία που δεν εκβιάζει το γέλιο, αλλά συγχρόνως δεν χάνει ούτε σε ευαισθησία, ούτε σε νοήματα.

Υ.Γ. Πόσο χαίρομαι που ξανάρχισαν να γίνονται μεταμεσονύκτιες παραστάσεις. Μου έλειψαν πέρυσι… Ήδη μετράω τρεις.

Βικτώρια

3ης Σεπτεμβρίου 119 & Μαγνησίας 5

210-8233125

Tετάρτη-Πέμπτη, 21:15, Παρασκευή 23.30

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

*Ρωμαίος & Ιουλιέτα για 2, Θησείον

Φεύγουσα κόρη, Φούρνος

Interview, Fit, Βικτώρια

Ανεπίδεκτη διόρθωσης, Κ.Ε.Τ.

Διδώ & Αινείας, Βικτώρια

Σταματία, Θ. Ν.Κόσμου

Ελάτε σ’ εμάς για έναν καφέ, Φούρνος

Πατριδογνωσία, Αλκμήνη

Η μεγάλη Χίμαιρα, Πορεία

Η πόρνη από πάνω, Βρετάνια

Κατερίνα, Θησείον

Λίλιομ, Πόρτα

Ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, Ίδρυμα Μ.Κακογιάννης

Theatre case, Πνιγμονή, Vault

Βόυτσεκ, Άττις

Μπιλ & Λου, Skrow

Μεταmορφοσις, Vault

Ελένη Olvio

Η ιστορία της αυτοθυσίας, Skrow

Τα ραδίκια ανάποδα, EliArt

Με ελεύθερη συνεισφορά :

Interview, Βικτώρια

Το βαλς των βρώμικων δρόμων, Hub, Καφέ Γκρί, Καφενείο Κρίκος

Μαύρη Τσαρίνα, Δυναμό

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ : Ένας μονόλογος της Ωραίας Ελένης, Πράξη Επτά

Keywords
Τυχαία Θέματα